Bize çok masum görünen fakat kısa vadede kilo alımına sebep olan uzun vadede ise kilo artışı sebepli diyabetten tutun kalp hastalıklarına kadar sağlığımızı tehlikeye atacak bazı alışkanlıklarımızdan konuşacağız.

1-Geç uyanmak 

gec-uyanmak

Farz edelim ki bugün pazar, sabah uyandınız ama zaten haftanın neredeyse her günü erken kalkıp işe/okula gidiliyor o yüzden bırakın da uyuyalım diyorsunuz ve öğlene kadar uyuyorsunuz. Erken uyanmamakla vücudunuzu dolayısıyla metabolizmanızı da uyandırmamış olduğunuzdan etkin enerji yakımı uyanana kadar sağlanamıyor ve bu kilo alımında rol alıyor.

2-Dengesiz ve geç kahvaltı yapmak

gec-kahvalti-yapmak

Öğlen uyandık ve geç kahvaltımızı yaptık bir güzel çikolata yağ reçel bol karbonhidrat ile dengesiz bir kahvaltı. Aslında amaç keyif yapmak ama bu protein-yağ-karbonhidrat dengesinin sağlanmadığı öğün alışkanlık haline getirildiğinde kilo alımı yapacak ve keyfimizi kaçıracaktır.

3-Uzun süreli televizyon izlemek

televizyon-izlemek

Televizyon başına geçtik yanımıza cips, çikolata, kola aldık atıştırarak izleyeceğiz. Sağlıksız ve bol kalori, üstelik de hareketsiz bir şekilde televizyon izlerken! Televizyona daha az vakit ayırmalıyız.

4-Sosyal aktivitelerde sağlıksız ve bol kalorili yiyecek seçimi

eglence-ve-kilo

Sinemaya gittik tabi bol tuzlu büyük boy patlamış mısır olmazsa filmin tadı çıkmaz. Sağlığımız için az tuzlu ya da tuzsuz ve yağsız ya da az yağ ile yapılmış 1 su bardağı kadar patlamış mısır çok daha iyi olacaktır. Yanına da gazlı içecek almamayı tercih etmeliyiz.

Dışarıda yemeğe çıkıldığında elimize alacağımız menü bizi sağlıksız tercihler yapmaya yönlendirebilir. Yenilecek yemeğe karar verip o şekilde restorana gidilirse bu önlenmiş olur. Eğer açık büfe servis yapan bir yere gidiliyorsa küçük bir tabağa tıka basa değil de neredeyse doyacak kadar yiyecek alınmalıdır. Küçük tabaklar, içinde daha fazla yemek varmış gibi görünür ve tatmin edici olur.

Bir kafeye oturulduğunda hafif sütlü tatlılardan yana tatlı tercihi yapılabilir. Bitki çayları ya da sade kahve de sağlıklı bir tercih olacaktır.

5- Hareketsiz yaşam

Hareketsiz-yasam

Evinizden çıkarken asansör yerine merdiven kullanmak hareket etmek için iyi bir fırsattır, değerlendirebilirsiniz.

İşe/okula giderken-dönerken bir durak önce inebilir ya da arabanızı biraz uzağa park ederek kalan yolu yürüyebilirsiniz.

Bisikletle biraz dolaşmak hem eğlencelidir hem de sağlığınıza faydalı olacaktır.

6- Paketli gıdalar

Paketli-gidalar

Ana öğün ve ara öğün kavramlarını hayatımıza oturtmamız gerekiyor ana öğünler tamam da bu ara öğünler de ne? Ara öğün dediğimiz kan şekerimizi dengeleyecek sağlıklı atıştırmalıklardır; meyve, süt, yoğurt gibi. Paketli besinlerle ara öğün yapmıyoruz. Yani örneğin öğle yemeği yedikten 2 saat sonra benim ara öğün vaktim geldi deyip hemen abur cubur dolabından paket paket çikolatalar kekler vsalarak ya da bol kremalı pastalarla vs kan şekerimizi dengelemeye çalışmıyoruz J

7-Öğün geçiştirmek

ogun-gecistirmek-diyet

Sabah işe/okula geç kaldık o günlük poğaça ya da simit ve çay ile kahvaltıyı geçiştirdik buna arada sırada göz yumulabilir. Fakat bu haftanın her günü olmaya başlarsa sağlıklı kilo kontrolü yapılamaz.

Öğle yemeği vaktinde çok yoğun oldunuz ve yemek yiyecek vakit yoktu böyle zamanlarda akşam öğününde çok acıktığınızı fark edersiniz ve gereğinden fazla yersiniz, sakınılması gereken bir durumdur. Düzenli 6 öğünümüzü de yapmalıyız.

Akşam yemeği yapmadığımızda ise gece geç saatte yeme alışkanlık haline gelecektir. Bu da uyumadan hemen önce yediğimiz için kilo artışını destekler.

Bahsettiğimiz bu 7 davranış biçimi imkân verdiğince düzeltilirse hem sağlığımızı korur hem de ideal kilomuza bir adım daha yaklaşırız.

Yazar : Merve Nur Uyar

Diyetisyen Aslı Özdemir

Diyetisyen Asli ÖZDEMİR - Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunudur

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

6 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago