Top 5 This Week

Related Posts

Deniz ürünü yiyen adamın kolu kesildi!

Deniz ürünü yiyen adamın kolu kesildi!

New England Journal of Medicine (NEJM) isimli tıp dergisinde yayınlanan vaka raporuna göre cilt enfeksiyonuna benzer şikayetlerinin 2. günün bir hastanenin acil servisine başvuran adamın elinde büyük ve içi kan dolu kabarcıklar vardı. Bu duruma tıbbi olarak “bül” de deniyor.

Rapora göre cilt enfeksiyonu ve kabarcıkların ülsere dönüşmesi nedeniyle enfeksiyonun 25. gününde adamın ön kol bölgesi (dirsekten sonrası) kesildi. Hastanın taburcu edildiği ve sağlığının iyi olduğu bildirildi.

Doktorlar çiğ deniz ürünü kaynaklı enfeksiyonlarda bu durumun nadir de olsa yaşanabileceğini söylüyor.

Enfeksiyonun nedeni ne?

Acilen ameliyata alınan yaşlı adamda çiğ deniz ürünü tüketimi kaynaklı Vibrio vulnificus enfeksiyonu tespit edildi. Güney Kore’deki Chonbuk Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nden Dr. Jin Park ve Dr. Chang Seop Lee’ye göre bu bakteri sıcak okyanuslarda ve az tuzlu sularda bulunuyor.

Tatil keyfinizi enfeksiyonlar bozulmasın!

Bakteri nasıl bulaşıyor?

Vibrio deniz ürünlerine, özellikle çiğ tüketilen istiridyeye bulaşabiliyor. Ancak tehlike çiğ tüketilen ürünlerle sınırlı değil. Vibrio açık yaralar yoluyla da denizden inşalara bulaşabiliyor.

Yalnızca ABD’de her yıl 80.000 Vibrioz (Vibrio enfeksiyonu) vakası görülüyor. Bu enfeksiyonlara 12 farklı Vibrio türü neden oluyor. Bunlar arasında en ciddi olanı ise Vibrio vulnificus

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre ülkede her yıl Vibrio kaynaklı 100 ölüm vakası görülüyor. Vibrio vulnificus enfeksiyonu geçiren kişilerin %15-30’u yaşamını kaybediyor.

Bakterinin tuzlu, ılık sularda çoğalması ve yazın daha çok insanın denize girmesi nedeniyle en çok enfeksiyona yaz aylarında rastlanıyor. BuzzFeed’e konuşan Dr. Karen Wong isimli bir doktor, hastalığın oldukça nadir görüldüğünü söyledi

Çiğ deniz ürünü yemek tehlikeli mi?

Popular Articles