Birçok bireyin çok iyi beslenmesine rağmen, kanlarında D vitamini düzeyleri düşük çıkmaktadır. Bunun sebebi D vitamini kaynakları hakkındaki bilgi eksikliğidir. Yağlı balıklar dışında hiç bir besin kaynağı, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, D vitamini gereksinimini karşılayamaz. Morina balığı yağı ile somon, sardalya gibi yağlı balıklar en iyi kaynaklardır. Haftada 3-4 kez yağlı balık yemek yetişkin bireyin gereksinimini karşılayabilir. Süt, yumurta, karaciğer gibi besinlerin normal tüketimiyle D vitamini gereksinmesi tam karşılanamaz.
D vitamini gereksinmesi için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. Derinin hafif pembeleşmesine yetecek süre güneşlenmeyle (15-20 dk) ağızdan alınan 2000IU D vitaminine eşit miktarda D vitamini oluşabilir. Cam güneş ışınlarını kırdığı için, evde cam arkasında güneşlenme D vitamini oluşumunu engellemektedir.
Koyu tenli insanlarda, açık tenlilere göre D vitamini oluşumu daha azdır.
D vitamini yönünden beslenme durumunun en iyi göstergesi serum 25(OH) D vitamini düzeyidir. Bu düzeyin 20 ng/ml altında olması yetersizlik olarak değerlendirilmektedir.
Türkiye’de yaz aylarında güneşli havalarda 15-30 dk kadar kollar ve bacaklar açık şekilde güneşlenme ile yeterli D vitamini oluştuğu düşünülmektedir. Önerilen alım düzeyleri 0-1 yaş arası bebeklerde 400 IU, bir yaşın üstündeki bireylerde (1-70 yaş) 600 IU/gün, 71 yaş ve üzeri bireyler için ise 800 IU/gün olması gerektiği belirtilmiştir. Gebe ve emziren kadınların 600 IU/gün D vitamini alması gerekmektedir.D vitamini yetersizliği taşıyan bireylerin serum 25(OH) D vitamini düzeyleri düzenli olarak izlenmelidir.
Şifa Üniversitesi-Beslenme ve Diyetetik – 3
D vitamini ve Sağlığımız Şifa Üniversitesi-Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Dyt. Yasenya Hişmi HİŞMİOĞULLARI nın kalemindenhttps://www.gencdiyetisyenler.com/index.php/d-vitamini-ve-sagligimiz/
Posted by Genç Diyetisyenler on 3 Mayıs 2015 Pazar