D Vitamini Eksikliği ve Obezite İlişkisi
Yaz aylarının gelmesiyle D vitamini eksikliklerimiz güneşle birlikte büyük oranda tamamlanmıştı. Fakat şu an tekrar sonbahara girdik, kış aylarının da gelmesiyle güneşin yüzünü iyice unutturması, evlerden ve alışveriş merkezlerinden çıkmamak güneş ışınlarından faydalanma süresini azaltmaktadır. Bu da demek oluyorki D vitamini eksiklikleri tekrar baş gösterebilir. D vitamini en çok karaciğer, yumurta sarısı ve yağlı balıklarda bulunur ama yaşanan bu eksikliği besinlerle gidermek oldukça zor, hatta neredeyse imkansızdır. Bu yüzden mutlaka D vitamini ampulü alınması veya güneşe çıkılması gerekmektedir. Eksiklik giderilmediğinde osteoporoz, osteomalazi, osteoartrit, çocuklarda raşitizm, depresyon, kas güçsüzlükleri, kas ağrıları, glukoz intoleransı, obezite gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Ben bu yazımda obeziteye değinmek istiyorum.
Ultraviyole ışınları, derideki 7 dehidrokolekalsiferolü emerek pre-vitamin D3 e ve bu da hemen vitamin D ye dönüşür. Vitamin D vücuda alındığında karaciğerde 25(OH)D’ye , daha sonra ise böbrekte aktif formu olan 1,25-OH D ye dönüştürülür. Obez bireylerde 25(OH)D seviyesi düşüktür ve bununla birlikte azalmış harekete bağlı olarak güneşten daha az yararlanma ve 25(OH)D nin adipoz dokuda sekresyona uğramaması sorunları mevcuttur. Aynı zamanda parathormon (PTH) seviyesinin düşüklüğüne bağlı olarak 25(OH)D’ nin karaciğerde baskılanmıştır.
D vitamini eksikliği yaşamamak için serum 25(OH)D konsantrasyonlarının yıllık olarak ölçümü yapılmalı, günde 15-20 dakika kadar avuç içleri ve kolların güneş görmesi sağlanmalıdır.
Yazar : Esra İnce
esra.ince@hotmail.com