Top 5 This Week

Related Posts

Çilekli Diyet Vakti!

Ayşenur Ayaz
Ayşenur Ayaz

Çilekli Diyet Vakti!

İlkbaharın gelmesiyle birlikte meyvelerdeki renk çeşitliliğinin artmaya başlaması birbirini tamamlayıcı nitelikte olur.

En sevdiğim meyve olan çileğinde mevsimi gelmişken :)

Çilek üzerine bir yazı yazayım istedim.

Sağlığımız açısından; E vitamini, C vitamini, karotenoidler ve fenolik maddeler antioksidan etkileri ile ön plana çıkmaktadır. Bu maddeleri günlük olarak dengeli bir diyette besinler ile alabilmemiz mümkün. Bu besinler arasında meyve ve sebzeler doğal antioksidanlarca oldukça zengindir.

‘’Meyve ve sebzeler içerisinde böğürtlen başta olmak üzere birçok üzümsü meyve, zengin antosiyanin ve diğer fenolik madde içerikleri nedeniyle çok önemli antioksidan kaynağıdırlar. Bu meyveler, yüksek antioksidan kapasiteye sahiptirler. Bu nedenle üzümsü meyvelerin dengeli bir diyete eklenmesi vücudu çeşitli oksidatif streslere karşı korumada yararlı olacaktır.

(Gıda Mühendisliği Dergisi) ‘’

Üzümsü meyve sınıfına giren çilek de önemli antioksidan içeriği olan meyvelerden biridir.

‘’Cao ve ark. (1998), üzümsü meyvelerden çileğin tüketiminden sonra serum antioksidan kapasitesindeki değişimi yaş ortalaması 66.9 olan sağlıklı bayanlarda incelemişlerdir. Sonuçta, kontrol grubuna göre, 240 g çilek tüketen grubun (tüketimi takiben 0-4 saat içerisinde) serum antioksidan kapasitesinin % 10-13 arasında arttığını saptamışlardır.

(Gıda Mühendisliği Dergisi) ‘’

Yapılan çalışmalar neticesinde de çileğin, antioksidan içeriğinin olduğu gösterilmiştir.

Peki antioksidanların sağlığımıza yararları nelerdir?

‘’Antioksidan tüketiminin arttırılması, kansere ve kalp hastalığına karşı koruyucu bir etki gösterebilmektedir.

Antioksidanların LDL oksidasyonunu önlediği ve damar sertliğinin ilerlemesini geciktirdiği gösterilmiştir. Bazı çalışmalar; ilave E vitamininin LDL’deki E vitamini düzeyini yükselttiğini, LDL oksidasyonuna karşı direnci arttırdığını ve LDL oksidasyonu oranını azalttığını ortaya koymuştur.

Epidemiyolojik kanıtlar, düşük antioksidan alımı veya kanda düşük antioksidan seviyeleri ile artan kanser riskini ilişkilendirmektedir.Antioksidanların DNA oksidasyonunu ve hücre bölünmesindeki anormal artışları azaltarak kansere karşı koruyucu bir etki gösterdiği düşünülmektedir.

C ve E vitamini ve beta karoten takviyesi, iyileşen akciğer fonksiyonlarıyla ilişkilendirilmektedir.

Bazı kanıtlar, kataraktın ilerlemesinin, başta E ve C vitamini ile karotenoid olmak üzere düzenli ilave antioksidantüketimiyle yavaşlatılabileceğini göstermektedir.

(Diyabetik  ve Fonksiyonel  Gıda Üreticileri Derneği) ‘’

Antioksidan kaynağı olan çilek, yüksek C vitamini içeriği sayesinde organların sağlıklı çalışmasını ve hücrelerin onarılmasını sağlar, diş sağlığını ise olumlu yönde etkiler.

Meyve ve sebzelerin önemli özelliklerinden biri, yüksek lif içerikleridir. Meyveler grubunda incelediğimiz çilek de yüksek lif içermektedir. Diyette lif tüketimi doygunluk sağlar, bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkiler.

Ayrıca çilek iyi bir folik asit kaynağıdır.Folik asit bağışıklık sisteminin çalışmasında ve güçlenmesinde gereklidir.

Folik asit özellikle hamile bireyler için çok önemli bir vitamindir. Eksikliğinde düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defekti ve annede anemi oluşur. Zaten bundan ötürü hamilelikte folik asit takviyesi yapılmaktadır.

Dolayısıyla çilek mevsimi gelmişken, fırsatı değerlendirip mevsiminde doğal olarak tüketmenizi öneririm. :)

1 orta porsiyon çilek, 150 gramdır ve 48 kcaldir. Ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi’ne göre 19-30 yaş arası erkek ve kadınların günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg’dır.

1 orta porsiyon çilek ile 97.5 mg C vitaminini vücudunuza almış olursunuz.

Ayrıca çileği sağlıklı tarifler geliştirerek ana öğünlerinizde de tüketebilirsiniz.

Çilek tadında keyifli diyetler!

Ayşenur Ayaz

Popular Articles