çiğ sütten üretilen süt ürünlerinin tüketilmesi zehirlenme vakalarına neden oluyor

Çiğ süt ve çiğ sütten üretilen peynir gıda güvenliği açısından büyük bir risk teşkil ediyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre pastörize edilmemiş, ısıl işlem görmemiş çiğ sütten üretilen süt ürünlerinin tüketilmesi zehirlenme vakalarına neden oluyor.

Çiğ süt ve çiğ sütten üretilen peynir önemli bir gıda güvenliği riski teşkil ediyor. Yeni bir araştırmaya göre pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketimi zehirlenme vakalarına neden oluyor.

Çiğ süt ürünleri tüketenlerin zehirlenme riski 840 kat fazla!

ABD’de yapılan bilimsel bir araştırma, pastörize edilmemiş süt ürünlerini tüketenlerin zehirlenme ihtimalinin, pastörize edilmiş süt ürünleri tüketenlere kıyasla 840 kat fazla olduğunu gösterdi.

2015 yılında, ABD’de STEC, Salmonella, Listeria monocytogenes ve Campylobacter gibi mikroorganizmaların bulaştığı çiğ süt ürünleri, salgına bağlı 761 hastalığa ve 22 hastaneye kaldırılma vakasına yol açtı.

Bu vakaların %96’sının nedeni çiğ süt ürünleri, %95’inden fazlası ise salmonellosis ve campylobacteriosis (ilgili bakterilerin neden olduğu hastalıklar) olarak belirlendi.

Yılda 700 zehirlenme vakası önlenebilir

Tüm süt ve peynirler pastörize ürünler olsaydı, 761 zehirlenmenin 732’si, 22 hastane vakasının 21’i önlenebilirdi. Pastörize edilmemiş süt ürünü zehirlenmelerinin çoğu, çiftlikte yaşanan patojen (zararlı) mikroorganizma bulaşası nedeniyle ortaya çıkıyor.

Araştırmanın başındaki isim olan ve yönetim danışmanlığı firması EpiX Analytics’te uzman kıdemli danışman olan Dr. Solenne Costard, ekibin amacının salgın takip verilerine dayalı bir analiz yapmak olduğunu ifade etti.

Dr. Costard, “bu sayede güvenilir veri kaynaklarına dayalı risk tahminler yapma olanağı bulduk ve analizimizdeki varsayım sayısını en aza indirdik. Bu çalışma, çiğ süt ve çiğ sütten üretilen peynir tüketmenin önemli bir gıda güvenliği riski ortaya çıkardığını açıkça gösteriyor. Pastörize süt ürünleri tüketerek bu risklerden kolayca kaçınmak mümkün. Bu çalışmanın, tüketicilerin süt ürünlerin konusunda güvenilir tercihler yapmasına yardımcı olacağını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD’de pastörize edilmemiş süt toplumun %3,2’si tarafından, pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir ise toplumun %1,6’sı tarafından tercih ediliyor.

Araştırma detayları

Araştırmacılar, ABD’deki Ulusal Salgın Bildirme Sistemi’ne (NORS) ait salgın verilerini kullanarak salgın ve hastaneye yatma vakalarını belirledi. Ekip 2009-2014 yılları arasında, kaynağı süt veya peynir olan tüm Campylobacter, Salmonella, STEC veya L. monocytogenes zehirlenmesi vakalarını çalışmaya dahil etti.

Analizde 750 laboratuvar teyitli hastalığa ve 215 hastaneye kaldırılma vakasına yol açan toplam 87 salgın kullanıldı.

admin gencdiyetisyenler

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago