Bunu Yersem Ne Kadar Yaşarım ?

Günlük hayatta pek çok besinle karşılaşmaktayız. Peki, bizim için doğru olan besin hangisi, neyi neden tercih etmeliyiz? Rengârenk şekerlerden mi vazgeçelim, birbirinden şatafatlı leziz pastalardan mı? Misafirlikte ikram edilen baklavaları, şerbetli tatlıları, börekleri, kurabiyeleri, poğaçaları nasıl reddedelim? Markete girdiğimizde hele ki acıkmışsak kim tutar bizi… Alışveriş merkezlerinde gezerken açılan iştahımıza nasıl karşı koyalım? Çekici kampanyalara, kokulara, şekillere, renklere bakmadan nasıl kendimize hâkim olalım?  Nasıl mı?

Karşımıza çıkan besine odaklanıp iyice baktıktan sonra; “Ben, Bunu Yersem Ne Kadar Yaşarım?” sorusunu kendimize yönelterek.  Bu sorudan kastımız, sağlıksız veya sağlığa olumsuz etkileri olan besinlerin, bireylerin çeşitli hastalıklarla karşılaşma riskini artırarak kaliteli yaşam süresini kısıtlama durumudur. Yaşamak yalnızca nefes alıp vermekten ibaret değildir.  İyi bir yaşam kaliteli yaşanandır.

Örneğin farkında olmadan her gün yağlı gıdalarla ( kızartmalar, yağ içeriği yüksek hazır besinler, sakatatlar vs) beslenen kişilerin kalp damar hastalıkları ile karşılaşma olasılığı sağlıklı beslenen kişilere oranla yüksektir. Kalp damar hastalıklarına yakalanan kişilerin yaşam kalitesi olumsuz etkilenir.  Kalp damar hastalıkları ile beraber çeşitli hastalıklara da sahip olabilirler. Yine benzer şekilde, günlük taze sebze meyve tüketimi düşük olup bunun yerine hazır gıdalar, çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler, pastalar vb gıdalar tüketen kişilerde kilo alma durumu gözlenir. Ve bu kilo alımı hızla artarsa obeziteye dönüşür. Sonuç olarak obezite ve beraberinde getirdiği çeşitli hastalıklar kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Sağlıklı bireylerin Sağlıklı beslenmemeleri sonucu, sağlık durumlarının ve yaşam kalitelerinin olumsuz etkilenmesini bu şekilde açıklayabiliriz.

Her gün dışarıda yemek yemek zorunda kalan veya sipariş veren kişiler mümkün oldukça sağlıklı tercihler yapmalıdırlar. Mesela hamburger, pizza, fast food vs yerine başka alternatifler tercih etmelidirler. Yeri gelmişken fast food türleriyle ilgili karşılaştığım bir sorudan bahsetmek istiyorum. ‘Örneğin hamburgerin içinde köfte, marul, turşu, kaşar peyniri, domates, ketçap, mayonez, hardal vs var. Dışında da ekmeği. Peki niçin bunlar ayrı ayrı sağlıklıyken bir arada olunca sağlıksız oluyor? ‘ Fastfood sever çoğu kişi bu soruyu sorarak vicdan azaplarını hafifletmeye çalışıyor ama nafile… Sayılan besinlerden sağlık için faydalı olanlar var mı, elbette var.  Peki sayılan besinlerle evde fastfood türü yiyecekler hazırlanınca neden aynı lezzeti vermiyor? Acaba sağlıksız olma ölçütünü belirleyen başka şeyler mi var?

  • Canınız uzun zamandır yemediğiniz bir şey mi çekti? Nefsinizi biraz bastırıp hemen şunu söyleyin ‘Ben Bunu Yersem Ne Kadar Yaşarım?’
  • Kıramayacağınız biri sağlığa zararlı bir şey mi ikram etti? ‘Ben Bunu Yersem Ne Kadar Yaşarım?’
  • Leziz yemekleri olan bir restoranda buluşma mı var? Birbirinden eşsiz güzellikteki yiyecekler menüden beni seç diye göz mü kırpıyor? ‘Ben Bunu Yersem Ne Kadar Yaşarım?’
  • Etrafınızda ilgi çekici şekillerde, renklerde, kokularda, paketlerde ürünler mi var? ‘Ben Bunu Yersem Ne Kadar Yaşarım?’

Ve daha bir sürü örnek…  Her işin başı sağlık diyoruz, öyleyse bunu en iyi şekilde korumalı ve geliştirmeliyiz.  Sağlık ile Beslenme Şekli arasındaki ilişki çok güçlüdür. Birinin eksik olumsuz veya yanlış olması diğerini etkiler ve sonuçları zaman içinde görülür.

Sağlıklı bir yaşam için, kaliteli bir yaşam için, sağlıklı beslenin ve sağlığın önemini karşınıza çıkan her besinde kendinize hatırlatın. Aksi takdirde yediklerinizin karşılığı size; obezite, yüksek kolesterol, damar tıkanıklıkları, çeşitli kalp-damar hastalıkları, diyabet vb hastalıklar olarak geri dönebilir.

[vc_cta h2=”Kaliteli, Sağlıklı ve Güzel Bir Yaşam Dileğiyle….” txt_align=”center” style=”flat” color=”vista-blue”]

Elif Melek Avcı  

Elif Melek Avcı

Diyetisyen - Yüksek Lisans Öğrencisi

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago