Categories: GenelSultan Murat

Bu Tozlar Faydalı ? – Sultan MURAT

BU TOZLAR FAYDALI ?

Besin  eksiklerini  tamamlamak için onları mutlaka takviye şeklinde alman gerekmiyor. Çünkü bazıları toz halinde seni bekliyor. Üstelik çok da doğallar. Toz zencefilin ötesine geçmenin vakti  geldi.

1.AÇAİ: Açai meyvesi Brezilya’nın Amazon Ormanlarında Açai Palmiyelerinde yetişen bir üzüm türü. Açai yetişmiş olduğu toprakların ve ekosistemin kalitesi ve zenginliği sebebiyle diğer meyvelere kıyasla çok yüksek ve ender besin değerleri içeriyor. Süt ürünlerinden aldığımız ve genelde vejetaryenlerin alamadığı esansiyel amino asitler de içeriyor. Bu amino asitler vücudumuzda kas yapılanmasına yardımcı oluyor. Vücudumuzun yağ yakmasını ve enerji üretmesini sağlayan yağ asitlerinden omega 6 ve omega 9 yağları da açaide mevcut. Açai yüksek miktarda lif içeriyor.
Açai maddelersek eğer;

1.Güçlü bir antioksidan.

2.Sindirim ve bağışıklık sistemlerini destekler.

3.Çeşitli vitamin ve mineraller açısından çok zengin.

4.Omega yağ asitleri içeriyor.

5.Düşük karbonhidrat fakat iyi bir enerji kaynağı.

6.Lif kaynağı.

  1. Vücuttaki şeker ve kolesterol seviyelerini dengelediği araştırmalarla kanıtlanmış.

2.KAKAO: Kakao içeriğinde antioksidan, magnezyum, demir, kalsiyum gibi birçok mineral ve vitamin barındırır. Yendiğinde kişiye mutluluk hissi vererek daha enerjik ve zinde olmanızı sağlar.

Peki faydaları?

  1. Kolesterol İçermez: Siyah yani bitter çikolata kolesterol içermez. Diğer çikolatalarda da az miktarda bulunması içeriğindeki sütten ileri gelmektedir. İçeriğinde kolesterol barındırmamasının dışında aynı zamanda kötü kolesterolün etkisiz hale gelmesine destek verir.
  2. Mineral Zenginidir: İçeriğinde fosfor, bakır, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum bulunan kakao,özellikle içeriğindeki bakır mineralleri sayesinde demir emilimi için vücuda yardımcı oluyor.

3.Aynı zamanda süper bir lif kaynağı,Bir çorba kaşığı kakaoda bir kase esmer pirinçten daha fazla lif var.

4.Kakaonun içindeki flavonollerin kalp sağlığına etkisini duymuşsunuzdur.

3.BAOBAB: Bu Afrika ağacının toz haline getirilmiş meyvesi,en yüksek antioksidana sahip yiyeceklerden biri,inanılmaz miktarda çözünebilir lif içeriyor (bir çorba kaşığı bir armuttan daha fazla lif var) ve kabızlığa birebir. Yüksek oranda pektin içerdiği için çok iyi bir kıvam arttırıcı.

4.SPİRULİNA:

Doğadaki en zengin b-12 vitaminine sahip besindir.

En zengin b-12 vitamin içeriğine sahip ikinci besin olan dana ciğerine göre ise içeriği 2-6 kat daha fazladır. B-12 aslında yüksek enerji anlamına gelmektedir.

Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir.

Ispanaktan 58 kat, dana ciğerinden 28 kat daha fazladır. Doğadaki en zengin antioksidan kaynağıdır. Spirulinanın içeriğinde ki antioksidantlar; vitaminler b-1 , b-5 ve b-6, mineraller çinko , magnezyum ve bakır, amino asitler methionine ve süper antioksidant,betakaroten vitamin e ve selenyum oldukça yüksektir.

Doğadaki en zengin e vitamini içeren besindir.

E vitamini içeriği kendisine en yakın buğday filizinden 3 kat daha fazladır. İçeriğinde ki doğal E vitamininin sentetik yani yapay olarak üretilmiş e vitaminine göre Biyolojik aktivitesi %49 daha fazladır.

Doğadaki en zengin gamma linolenic asit içeren besindir.

Doğadaki en zengin klorofile sahiptir.

İçeriğinde ki klorofil miktarı buğday bitkisinden 5-30 kat daha fazladır.

Doğal bir vitamin deposudur.

Sağlıklı bir yaşam için beslenme de ve zayıflamak için diyet sürecinde, sentetik vitaminlerinin güvenilirliğinin tartışıldığı bu zamanlarda, organik canlıların en güvenilir vitamin kaynakları olduğu bilinmektedir. Spirulina bu anlamda, içerdiği vitaminler ile  günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızın önemli bölümünü karşılar.

Doğadaki en zengin komple yüksek biyolojik değerde proteine sahiptir.

Yüksek kalitede protein içeriğine sahip kendisine en yakın olan soya fasülyesinden yaklaşık 2 kat daha fazla protein içeriğine sahiptir.

5.CHİA TOHUMU:

Zengin protein, yağ ve lif içerdiği ile Aztekler’in en önemlisi besin kaynağı olan chia maya dilinde güç anlamına gelir. Bitkinin tohumları bitkisel omega-3 bakımından zengin; yani alfa-linolenik asit (ALA) taşıyor. Keten tohumu dâhil olmak üzere tüm bitkiler arasında en yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerdiği gibi, omega 3 deposu olarak bilinen somondan da daha yüksek oranda omega 3 içerir.

Besin değerleri
Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gr karbonhidrat ve 11 gram lif içeriyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de kıymetli. 100 gram tükettiğinizde kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamış oluyoruz.

6.KETEN TOHUMU:

Keten tohumu, yüksek oranda lif, Omega-3, Omega-6 yaĞ asitleri, protein, B12 vitamini, mineral ve amino asit içeriyor. Keten tohumu, özellikle mide bagırrsak sistemindeki sorunlar, fazla kilolar, yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri, kemik zayıflığı kalp-damar sağlığı, romatizmal hastalıklar, kimi deri hastalıkları, yaralar, solunum yolu rahatsızlıkları üzerinde olumlu etki yapIyor.

Uzmanlara göre, keten tohumunun anti aging ve geç yaşlanmak konusundada olumlu etkileri var. Keten tohumundaki Omega-3, Vitamin B12 ve lifler, hücreleri genç tutarak yaşlanmayı geciktiriyor.

Keten tohumu, adeta bir somon balıgı kadar Omega-3 içeriyor.

Hem dövülmüş keten tohumu hem de keten tohumu yağ, çeşitli kronik hastalıkların tedavisinde, özellikle de kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde ve hormona bağlı kanserlerden korunmada büyük umut veriyor. Keten tohumu normal diyetin parçası olarak gıda maddelerine katılarak tüketilebilir.

[vc_cta h2=”Yazar : Diyetisyen Esra AKBULAT” txt_align=”center” style=”flat” color=”purple” css_animation=”bottom-to-top”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

 

KAYNAKLAR:

  1. http://www.dilarakocak.com.tr/chai-hakkindaki-gercekler/
  2. http://www.uplifers.com/brezilyanin-mucizevi-meyvesi-acai-uzumu-artik-turkiyede/
  3. http://www.faydalari.com/kakaonun-faydalari/
  4. http://www.eliffedakar.com/#!Mucize-Besin-ile-Siz-de-Tan%C4%B1%C5%9F%C4%B1n-Spirulina-/oggyz/563b99470cf2c322b495c6bd
Sultan Murat

12.07.1994 Aydın doğumluyum.İlk orta ve lise öğrenimimi Aydın'da tamamladım.2012 yılında Malatya İnönü Üniversite'si Gıda Teknolojisi Bölümünden Mezun oldum.DGS ile Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nin Beslenme ve Diyetetik bölümüne yerleştim ve şuan üçüncü sınıf öğrencisiyim Nuh Naci Yazgan Üniversite'si Hakkı'nda merak ettikleriniz ve faydalı makale,sunumları paylaşıp yardımcı olmak isterim.

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

2 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

4 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

5 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

5 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

5 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

6 ay ago