Bilim insanları bağırsak mikroplarının brokoli gibi bazı bitkisel gıdaları nasıl kansere karşı etkili maddelere dönüştürdüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre vücudun bu gıdalardan faydalanabilmesini sıradan bağırsak mikropları sağlıyor.
Brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası ve Brassica cinsinden diğer sebzeler, farklı aromalarını glukosinolat adı verilen kimyasallara borçlu. Sindirim sırasında bağırsak mikropları bu maddeleri izotiyosiyanat adlı maddelere dönüştürüyor. Bu maddelerin ise kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.
ABD Kaliforniya’daki Stanfor Üniversitesi öğretim üyesi Elizabeth Sattely ve ekibi, Bacteroides thetaiotaomicron adlı bağırsak bakterisinin glukosinolatları izotiyosiyanatlara dönüştürdüğünü kanıtladı.
Ekip bakteriye bu özelliği kazandıran genleri ortadan kaldırmayı başardı. Bağırsaklarında genetik olarak değiştirilmiş bakterilerin kolonileşmesi sağlanan farelerin sindirim sisteminde, normal B. thetaiotaomicron bakterisine sahip farelere göre izotiyosiyanat miktarının daha düşük olduğu gözlendi.
Cell dergisinde yayınlanan makalede, bu bilginin insanlarda kanserin engellenmesine yönelik bakterilerin gen mühendisliği yoluyla üretilerek kullanılmasının önünü açabileceği ifade edildi.
Brokoli ve bağırsak mikropları, brokoli ve bagırsak temizliği, brokoli, bagırsak, bagırsak mikropları tedavisi
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…