“Bir dirhem et bin ayıp örter.” Sözünün doğruluk payı var mıdır? TV’de, dergilerde gördüğümüz mankenler sağlımızı mı tehdit ediyor? Zayıf olmak= güzel olmak mıdır? Zayıflık nasıl tedavi edilmeli?
Hepimizin bildiği üzere, obezite tüm Dünya’yı tehdit ediyor. Peki ya zayıflık? Üstünde durmadığımız, geçiştirdiğimiz bu mevzu aslında hızla ilerliyor. Üstelik hem ruh, hem de beden sağlığımızı bozuyor.
Herkes fazla kilonun hastalık olduğu konusunda hemfikirken, zayıf olmak övülecek bir meziyet haline geldi. Daima 4 kg fazlası olduğunu düşünen, gençliğinin en güzel yıllarını sunta gibi bisküviler yiyip, çocuk kıyafeti boyutunda elbiselere sığmaya çalışarak harcayan bir nesil yetişiyor.
Özellikle kadınların üzerinde “ zayıf olmak güzel olmaktır, öyleyse zayıfla!” baskısı var. Hepimizin kafasında çarpık bir beden algısı oluşmaya başladı. 38 bedeni şişman kabul eden bir toplum oluverdik.
Defilelerdeki mankenler o kadar zayıf ki, açlıktan zafiyet geçirip podyuma yığılacak gibi bir halleri var. Mağaza vitrinlerindeki cansız bayan mankenlerle, çocuk mankenlerin boyutları aynı. İşin kötüsü tüm bunlar bize normal gelmeye başladı.
Zayıflık Hastalığının birçok sebebi olabilir. Harcanan kadar enerji alınmaması,diyetin kalite ve miktar yönünden yetersiz oluşu dışında, sindirim bozuklukları, dolaşım bozuklukları,enfeksiyon ve parazitler gibi nedenler ya da hormonal dengesizliklerden dolayı ortaya çıkabilir.
Klinik muayeneler, boya göre ağırlık durumu tayini ya da deri kıvrım kalınlığı ölçümü yoluyla tespit edilen bu hastalık eğer besinlerin vücutta kullanılmasıyla ilgili bir sorundan ileri geliyorsa, diyette yapılan değişiklikler fayda vermez. Ayrı tedavi yöntemleri uygulanır.
Fakat birey, diyet enerjisinin yetersizliğinden dolayı kilo alamıyorsa, bu diyetisyen kontrolünde düzeltilir.
Yeterli ve Dengeli beslenen bireyin özellikleri Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde şöyle ifade edilmiştir:

•Sağlam bir görünüş,
• Hareketli ve dikkatli bakışlar,
• Muntazam, pürüzsüz, hafif nemli ve hafif pembe bir cilt,
• Canlı ve parlak saçlar,
• Kuvvetli,gelişimi normal kaslar,
• Düzgün, iyi gelişimli kol ve bacaklar,
• Sık sık baş ağrısından şikayet etmeyen, iştahlı, çalışmaya istekli kişilik
• Vücut ağırlığı boyuna ve yaşına göre orantılı,
• Zihinsel ruhsal ve sosyal gelişimi normal, devamlı çalışabilen bir kişilik.
Dikkat ederseniz bu tanımlamada “ iskelet gibi bir vücut “ , “ solgun bir yüz” , “ bir deri bir kemik “ gibi tanımlar geçmiyor. :)
Bırakın moda akımlarını, zayıf olmayı güzel olmak sanan hastalıklı zihniyeti… Siz, siz olun; hiçbir sebep için sağlığınızdan ödün vermeyin!
Gelecekten bir diyetisyen: Ayşenur Şahin
Öğr. Dyt Ayşenur Şahin’in kişisel web sitesi için : http://4yaprakliyonca.com/

Diyetisyen Ayşenur Şahin

Ayşenur Şahin 23.10.1994 tarihinde İnegöl’de doğdu. İlkokulu burada tamamladı.2012 yılında İnegöl Altın Nesil Kolejinden mezun oldu. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazandı. Eğitim öğretim hayatı boyunca çeşitli kongre ve sempozyumlara katıldı. Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Öncü Sağlık Kulübünün kurucularından biri olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif rol aldı. Bursa,Ankara,Erzurum gibi illerde çeşitli kurumlarda zorunlu ve gönüllü staj deneyimleri yaşadı. Çeşitli gazete ve dergilerde beslenme üzerine yazdığı köşe yazıları büyük ses getirdi. 2015 yılı Nisan ayında yayın hayatına başlayan ve 2 ayda bir yayınlanmaya devam eden Turuncu Sağlık dergisinin kurucularından biri ve isim annesi olan Ayşenur Şahin 2016 yılının eylül ayına kadar bu oluşumda yayın yönetmenliği görevini başarıyla yürütmüştür. Ayrıca Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde de eğitim öğretim hayatına devam etmektedir. 2016 yılı Haziran ayında Atatürk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü iyi bir dereceyle bitirerek “diyetisyen” unvanı almış, çocukluk hayali olan mesleğine kavuşmuştur. Mezun olduktan sonra Madame Schulle Bakım ve Güzellik Merkezinde Beslenme Uzmanı olarak çalışmıştır.Şu anda Fizyo İnegöl Sağlıklı Yaşam Merkezinde İnegöl halkına hizmet etmektedir. Şehir dışında ikamet eden danışanlarını ise online diyet sistemi ile takip etmektedir.

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

3 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

6 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

6 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

7 ay ago