Beyaz çay, siyah ve yeşil çay ile aynı bitkiden üretilmektedir. Aralarındaki farkın nedeni uygulanan işleme teknikleridir. Beyaz çay üretimi oldukça zordur, toplama zamanının ve yaprakların kuruması için uygun koşulların sağlanması her zaman mümkün olmayabilir. Diğer çay çeşitlerine göre daha az işlem gördüğü için besin içeriği daha fazladır. En uygun şekilde demlenebilmesi için 75-85 derecede 5 dakika bekletilmelidir. Rengi açık sarı, tadı ve kokusu ise çok sert olmamalıdır. Günlük 3 fincana kadar tüketilebilir. Önerilen miktarlarda tüketiminde yan etki beklenmemektedir ancak supleman olarak kullanımı karaciğer enzimlerinde ve nabızda artış, ishal ve mide bulantısına neden olabilir.
Beyaz çay ile yapılan çalışmaların farklı sonuçları vardır. Bazı hayvan çalışmalarında beyaz çay ekstresininin kullanımının vücut ağırlığı ve organ yağlanmasında, glikoz metabolizması ve lipit metabolizmasında etkisinin olmadığı bazı çalışmalarda ise beyaz çay kullanımının oksidatif stresi ve trigliserid düzeyini azalttığı gösterilmiştir. Beyaz çayın içerisinde polifenol, kateşin ve kafein bulunmaktadır. Beyaz çayın içermiş olduğu kateşinlerden ötürü termogenik etki yaparak obeziteyi önleyebileceği düşünülmektedir.
-
Kaynak: 1- White tea extract reduces oxidative stress and triacylglcerols in obese mice. Cienc. Tecnol.Aliment., Campinas, 32 (4):733-741, out.-dez.2012. 2- White Tea extract induces lipolytic activity and inhibits adipogenesis in human subcutaneous (pre)-adipocytes Jörn Söhle, Anja Knott, Ursula Holtzmann, Ralf Siegner, Elke Grönniger, Andreas Schepky, Stefan Gallinat, Horst Wenck, Franz Stäb and Marc Winnefeld. Nutrition & Metabolism.2009,6:20. 3- Dietary Polyphenols and Obesity Mohsen Meydani * and Syeda T. Hasan. Nutrients 2010, 2, 737-751.