Beslenirken yaptığınız hatalar metabolizmanızı alt-üst edebilir. Akabinde birçok rahatsızlıklara neden olabilirsiniz. Öncelikle aç kalarak kilo vereceğiniz inancından vazgeçin. Vücut tüm gün gereken enerjiyi elde edemez ise yediğiniz bir öğün dahi olsa yağ olarak depolayacaktır. Çünkü metabolizmanın düşmesi ile vücut sonrası için savunmaya geçer ve üstelik kilo artışı gözlenir. Bu yüzden kesinlikle aç kalınmamalı , ufak çaplı ara öğünler yapılmalı, ana öğünlerde kızartma,hamur işleri,yağlı, aşırı şekerli yiyeceklerden uzak kalarak 2-3 saat aralıklarla beslenilmelidir.
Yine başka bir yanlış beslenme ise; öğünlerinizden karbonhidratı çıkarmanız,protein ağırlıklı beslenmenizdir. Proteinin metabolizmayı hızlandırdığı doğrudur ancak fazla miktarda alınan protein, kalsiyum ve su atılımına neden olacaktır. Bu da osteoporoz, böbrek rahatsızlıkları, diyabet gibi hastalıkların riskini arttıracaktır.
Vücut ilk olarak enerjiyi karbonhidratlardan sağlar. Yeterli enerjiyi sağlayamayan vücudunuz enerji için kaslardaki glikojene yönelecek kasla birlikte su kaybı meydana gelecektir. İlk haftalarda güzel kilo verdiğini düşünen bireyler oysa ki yağdan değil kastan ve sudan vermiştir. Yağdan gitmediği için metabolizmanız düşer ve bir süre sonra bu duruma bünyeniz dayanamaz ve kilo almaya başlarsınız.
Bu nedenle öğünlerimizde muhakkak karbonhidrat içeren besinler yer almalıdır. Yalnız basit karbonhidrat dediğimiz meyve suyu, gazlı içecekler,hamur işleri,şerbetli tatlılar yerine kompleks karbonhidrat olan tam tahıllılar,kurubaklagiller, pirinç, mısır, patates, makarna tercih edilmelidir. Diyabet olan ve kilo verirken sıkıntı yaşayan kişiler pirinç, mısır, patates, makarnaya dikkat etmelerinde yarar olup, rafine edilmemiş olan besinleri tercih etmeleri tavsiye edilir.
Ayrıca yemekte az yediğinizi düşünürseniz enerji elde etmek adına meyve tüketmenizde sakınca yoktur.Yine ara öğünlerde meyve tüketmeniz vitaminlerin emilimini daha iyi sağlayacak , yanında protein içeren yoğurt gibi besin almanızda kan şekerinizi stabile edecektir.
Siz ana ve ara öğünlerde aşırıya kaçtığınız her anda ne yerseniz yiyin vücut fazlasını yakamaz ve yağ olarak depolar. Bu yüzden tüm öğünlerde doğanında bize vermiş olduğu bütün besin öğelerini yeterli miktarlarda tüketin. Asla beslenmenizde protein,yağ,karbonhidrattan,
Bu arada önemli bir konu daha olan su ve egzersizde beslenme ve sağlığınız için hayatınızda olması gerekenlerdir. Gün içinde 2-2,5 litre su tüketmeli, düzenli ve bilinçli bir şekilde ortalama 30 dk kadar spor yapılmalıdır. Özellikle bel-karın ağırlıklı yapılan egzersizler yerine tüm vücudunuzun çalışacağı tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi sporlar tavsiye edilir. Bölgesel olarak kilo vereceğinizi düşünmeyin, vücut yapınızı değiştiremezsiniz, yağ miktarınız fazla olan yerden o oranda daha çok gidecektir. Genetiğinizde var olan vücut şekliniz, yaptığınız diyet ve sporla daha zayıf hale gelir ve orantı olarak yine aynı kalırsınız.
Diyetisyen Perihan KOCA