BESLENMEDE RENKLERİN GÜCÜ
Her besinin farklı renklerde olduğunu hiç düşündünüz mü? Peki mavi renkli bir besin olmadığı aklınıza gelmiş miydi?
Sağlıklı beslenme; her gruptan ve her renkten yeterli ve dengeli tüketmektir aslında. Her renkten.. Çünkü her renk, her tad, her grup kendine özel anlamlar, sağlıkla ilgili farklı özellikler taşır.
Biraz renklerin öneminde de bahsetmek gerekirse; yapılan çalışmalar sonucunda nesnelerin %3 dokunarak, %3 koklayarak, %3 tadarak, %13 işiterek ve %78 görerek algılandığı belirtilmiş ve 9 saniye içinde seçimi etkileyen en önemli etmenin de renk olduğu bulunmuş. Ve başka bir çalışmada ise farklı renklerdeki bardaklardan içilen içeceklerin her renkteki tüketimin farklı olduğu tespit edilmiş. Bu bilgilerden renklerin ve görselin önemini anlayabiliyoruz.
📍En başta sözünü ettiğimiz renkler ve anlamlarından bahsedelim;
🌈Restoranların vazgeçilmezi “Kırmızı”; Restoranlarda, fast food ve abur cubur kaplarında, çikolatalarda, hamburger, kola gibi markalarda en sık gördüğümüz renktir kırmızı. Neden mi? Çünkü kırmızı iştahımızı açar, tekrar yeme isteğimizi oluşturur; düşünmeye kalmadan kendimizi ikinci menü alırken ya da seçim sırasında kendimizi içinde kırmızı bulunan yemek şirketine doğru istemsizce sürüklenirken buluruz. Aynı zamanda muhabbeti canlı tutması, o ortamda kalmayı uzatması ve heyecan veren bir renk olması da cabası.
🍓Sağlık açısından kırmızı renkli besinler ise; kalp sağlığı koruyucu ve antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemimizi koruyarak vücudumuzu güçlü kılar. Domates, kırmızı biber, çilek, karpuz örneklerden birkaçı olarak verilebilir.
🌈Samimiyet rengi “Turuncu”; Sıcak, doğal, samimi hissi verirken aynı zamanda açlığımızı da tetikleyici özelliğe sahip. Enerji vermesine karşın aynı zamanda rahatlatıcı bir etkisi de vardır tıpkı güneşin doğuşundaki ya da batışındaki gibi; rahatlama hissederken aynı zamanda gizli bir yaşama dair enerji de verir.
🍑Sağlıklı turuncu renkli besinler ise; C vitamini deposu ve aynı zamanda yüksek lif kaynağı. Özellikle soğuk kış günlerinde tercih edilmesi gereken besin gruplarındandır. Havuç, mandalina, portakal, turunçgiller gibi örnekleri sıralayabiliriz.
🌈Sosyalleşme rengi “Sarı”; İletişim ve sosyallik rengi olup aynı zamanda serotonin dediğimiz mutluluk hormonu salgısına da yardımcıdır yani mutluluk veren bir renktir. Enerji katan ve aynı zamanda lüks anlamı da içeren bu rengi mutfaklarımızda kullanarak enerjik, mutlu ve lüks sofralar hazırlayabiliriz 😊
🍋Sağlıklı sarı renkli besinler de tıpkı turuncu besinler gibi yüksek C vitamini içerir ve yüksek lif kaynağıdır. Zararlı maddeler olan toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırarak vücudumuza direnç sağlar. Limon, ananas gibi örnekleri verebiliriz.
🌈Sakinleştiren huzurlu “Yeşil”; Güven veren, sağlıklı hissettiren, sağlığı simgeleyen bir renk. Özellikle diyet ürünlerinde, diyetisyenler, sağlık firmaları tarafından sıklıkla güven oluşturmak amacıyla kullanılır 🍏. Yeme isteğimiz üzerinde arttırıcı etkisi yoktur, rahatlıkla sıcak sofralarımızda tercih edebiliriz.
🌾Sağlıklı yeşil renkli besinler ise; Tam bir vitamin mineral deposudur. Sindirimimize ve hazımsızlığa yardımcı olur. Örnekler arasında marul, ıspanak, bamya, erik, dereotu, nane gibi daha birçok besini sayabiliriz.
🌈Rahatlatıcı gizli güç “Mavi”; Huzur ve sakinlik hissettiğimiz ve bu sakinlikle yavaş yememizi sağlayan bir renktir. Tokluk hissimizi arttırdığı gibi mavi renkli besin olmayışı beynimizde yemek isteği uyarısını oluşturmaz. Özellikle zayıflama sofralarında ve sağlıklı sofralarda bolca yer verebileceğimiz bir renk
🌈Asilliğin temsili “Mor”; Zenginlik ve
ihtişamı simgeleyen mor rengi aynı zamanda iştahımızı dengeleyerek fazla yememizi engeller.
🍇Sağlıklı mor renkli besinlerin antioksidan kapasitesi yüksektir. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olduğu gibi aynı zamanda kalp dostudur. Böğürtlen, yaban mersini, lahana gibi örnekler sayabiliriz.
🌈Romantizm rengi “Pembe”; Sevgi ve güveni temsil eden bize huzur veren renklerdendir. Özellikle stres kaynaklı yeme bozukluklarında iştah dengeleyici özelliğe sahiptir.
🌈Sadeliğin Temsili “Beyaz”; Saflığı ve
temizliği simgeler. Beyaz tabak ve sunumlarımızda yemekler ön plana çıkar ve yeme farkındalığımızı oluşturur aynı zamanda çiğneme süremizi arttırarak sindirimimize yardımcıdır. Birde iştah dengeleyici etkisi ile sağlıklı sofralarımızın vazgeçilmez rengi.
🍶Sağlıklı beyaz renkli besinler anti-inflamatuar etkili olup aynı zamanda probiyotik özelliği ile bağırsak sağlığı dostumuzdur. Örnekler arasında kefir, yoğurt, ayran, süt, soğan, sarımsak, karnabahar sıralayabiliriz.
🌈Asil Renk “Siyah”; Olumsuz bir renk gibi düşünülse de iştahımızı azaltan ve aynı zamanda zayıf göstererek mutlu eden bir renk.
☕Sağlıklı siyah besinler anti-kanserojen etkilidir. Kan şekerimizi dengeler, tokluk hissimizi oluşturur, tansiyonumuzu dengeler ve demir emilimini arttırır. Ama tabi ki her besinde olduğu gibi porsiyon miktarına dikkat etmeliyiz. Kakao, keten tohumu, çörek otu, kuru üzüm gibi örnekleri sayabiliriz.
Renkli ve sağlıklı günler sizinle olsun 😇
Ebru Nida UÇAR