Categories: Ayşenur ŞahinGenel

Beslenme ve Diyetetik Okumayı Düşünenlere Notlar

Ayşenur ŞAHİN

Soru bankalarınız olmadan nefes alamadığınız, rüyanızda çözemediğiniz sorularla cebelleştiğiniz, kupa kupa kahve içip sabahları kırmızı gözlerle uyandığınız, durmadan çikolata yiyip masa başında oturmaktan 10 kilo aldığınız, stresten sivilcelenmiş suratınızı aynada görmek istemediğiniz o zorlu, heyecanlı, bir o kadar da stresli sınav maratonu bitti.

Bitmesine bitti ama en az onun kadar stresli bir dönem olan tercih dönemi geldi çattı. Ben ise henüz 4 sene önce bu dönemleri atlatan bir ablanız olarak aldım elime kalemi kağıdı.

Mail adresime, instagram, facebook hesaplarıma kafalarındaki soru işaretlerini bir bir yazan kardeşlerime dilim döndüğünce “ Beslenme ve Diyetetik “ anlatma zamanı şimdi.

Moleküler Diyet Eğitimi

Moleküler Diyet Eğitimi

Moleküler Diyet Eğitimi

Bizim ülkemizde meslek seçimi ne yazık ki kişilerin yeteneklerine, ilgilerine ve kişiliklerine göre değil; mesleğin kazandıracağı para ve “ puanım ziyan olmasın “ esasına göre belirleniyor.

“Parayla saadet olmaz” palavraları anlatacak değilim elbette. Ama bununla birlikte “ Sen işini iyi yaparsan, para arkasından gelir.” Felsefesini kendime ilke edindiğimi de belirtmek isterim.

Diyetisyen olmak için üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden birini kazanmak ve bunun için de iyi bir puan almak gerekiyor. Bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen bu aşamaları atlattınız. Peki ya sonrası?

Günümüzde bir meslek sahibi olmak yetmiyor, fark atabilmek ve bunun için de mesleğini iyi yapanlardan olabilmek gerekiyor. İyi bir diyetisyen olmak içinse, insan ilişkilerinizin kuvvetli olması, konuşmayı, anlatmayı, öğretmeyi sevmek, sabırlı, düzenli, çalışmayı ve araştırmayı seven bir kişiliğe sahip olmak en önemli hususlar…

Diyetisyenlik mesleği sadece obezite alanıyla ön plana çıksa da, eğitim süresince Anatomiden Fizyolojiye, Biyokimyadan Gıda Mikrobiyolojisine,Fizyolojiden Sağlık Psikolojisine çeşit çeşit branşlardan ders aldığımızı, yiyeceğin girdiği her alanda diyetisyenin rol aldığını ve yiyeceğin de her alanda bulunduğunu bilmenizde fayda var.

Bunların dışında bana en çok sorulan sorular ise diyetisyenlerin çalışma alanları, atanma durumları, maaşları…  Bu mesleği tavsiye eder misiniz ? sorusunu ise her gün duyuyorum şu günlerde.

Finlandiyalı bir meslektaşımızın da dediği gibi “ Besinin olduğu her yerde diyetisyen için bir altın kase vardır.”

Bu sözü rehber edindiği zaman, bir diyetisyenin işsiz kalmaması gerekir. Ne yazık ki yine ülkemizde durum böyle değil. Diyetisyenlerin büyük çoğunluğu KPSS’den yüksek puan alarak iyi bir devlet kurumuna atanmaya bakıyor. Zaten çalışkan öğrencilerin ağırlıkta olduğu bir bölüm olduğundan puanlar yükseliyor, atamalar zorlaşıyor ve mesleğin belki de yalnızca yüzde 5’ini oluşturan “Obezite” alanında yığılma yaşanıyor.

Henüz bir meslek odamızın olmaması, son yıllarda açılan ve mantar gibi türeyen Beslenme-Diyetetik bölümleri, bu bölümlerdeki hoca açığından dolayı dersleri uzman olmayan kişilerin vermesi, branşlaşmanın henüz tam olarak gelmemiş olması (Diyabet Diyetisyenliği, Renal Diyetisyenlik, Pediatri Diyetisyenliği vb.) gibi düzeleceğine dair umutlu olduğumuz, ancak zamana ihtiyaç duyduğumuz bir sürü problemimiz de var.

Yine meslek odamızın olmamasından kaynaklı asgari ücretle çalışan diyetisyenler olduğu gibi, ayda 30.000-40.000 lira kazancı olan diyetisyenler de var.

Ama inanıyorum ki yakın gelecekte bu güzel meslek hak ettiği değeri kazanacak. Gıda endüstrisinde sürdürülebilir tarımı destekleyen üretimler yapılıp fonksiyonel besinler üretilirken bir meslektaşım altına imzasını atıyor olacak.

Menülerini diyetisyenlerin hazırlamadığı tek bir kreş, bünyesinde diyetisyen bulundurmayan tek bir okul kalmayacak.

Yeme bozuklukları merkezleri açılıp meslektaşlarımın da içinde olduğu harika ekipler kurulacak.

Tek tük örneklerini gördüğümüz diyetisyen eseri organik çiftliklerin sayısı artacak.

En azından her bölgede Metabolik Hastalıklı Çocuklara özel merkezler kurulacak.

Onkoloji servislerinde nutrisyon üniteleri kurulup, kanser tedavilerinin başarı oranı artırılacak.

Diyalizinden, gastroenterolojisine, onkolojisinden, pediatriye bütün kliniklere başında birer diyetisyenin olduğu mutfaklar kurulacak.

Okullarda ekolojik tarım, sağlıklı beslenme ve pişirme dersleri olacak.

Aile diyetisyenliği projesi hayata geçirilecek, her ailenin bir diyetisyeni olacak.

İçinde hayallerini gerçek bir çalışma temposuyla birleştiren yüzlerce meslektaşımın olduğu diyetisyenlik, ülkemizin kalkınması, sağlığın korunması ve geliştirilmesindeki o büyük görev ve yeteneklerini önce kendisi fark edecek, sonra etrafındakilere fark ettirecek.

Güzel kardeşim, sana diyetisyenliği tavsiye edemem; sana hiçbir mesleği tavsiye edemem.

Sana tek tavsiyem, başarılı olabileceğin, her gün yataktan kalktığında uyanmanın en güzel sebebi olacak, tatillerde özleyeceğin bir meslek seçmen. O işi yapmış olmak için yapanlardan değil, en iyisi olmak için uğraşanlardan olmandır.

Ben mi? Ben dünyaya 10 kez daha gelsem, 10’unda da diyetisyen olmak isterdim.

Tercih döneminiz hayırlı kapılara vesile olsun, verdiğiniz kararlar başarı ve mutluluğunuzun anahtarı olsun.

Sevgiyle…

[vc_cta h2=”Yazar: Diyetisyen Ayşenur ŞAHİN” txt_align=”center” style=”flat” color=”pink” css_animation=”top-to-bottom”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]
Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

6 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago