BESİN ZEHİRLENMELERİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
İnsanoğlunun fiziksel bir ihtiyacı olan beslenme; büyüme, yaşamın devam ettirilmesi ve sağlığın korunması amacıyla yeterli ve dengeli şekilde gıdaların tüketilmesi olarak tanımlanabilir. İnsanların sağlıklarını koruyabilmeleri için sadece yeterli ve dengeli beslenme kâfi olmamakta alınan gıdaların insan sağlığını tehdit etmemesi ve güvenli olması da gerekmektedir.
Ama gelişen ve değişen çağda akıllara gelen en önemli soru ‘Acaba tükettiğimiz besinler ne kadar sağlıklı?’ değil mi? Bu sorunun akıllara gelmesi çok doğal. Besinlerin gerekli hijyen, sanitasyon ve saklama koşulları uygulanmadığında patolojik mikroorganizmalar gelişir ve besin zehirlenmesine neden olur.
Besin zehirlenmesi denilince besin ve su kaynaklı zehirlenmeler anlaşılır. Yakın bir tarihe götüreceğim sizleri. Geçtiğimiz günlerde şebeke sularına kanalizasyon sularının karışması sonucu suda oluşan ‘norovirüs’ denilen bir patolojik mikroorganizma birçok insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Aslında tamda bu konudan dolayı siz ‘besin zehirlenmeleri’ konusunda bilgilendirmek istedim.
Genel olarak besin zehirlenmelerinden bahsedecek olursak eğer;
“Zaman zaman sindirim sistemimizle ilgili olan, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kramp gibi birçok hastalığın belirtisi olabilecek yakınmalar ortaya çıkar. Eğer bu yakınmalar, son 3 gün içinde bir mikroorganizma ya da bunun zehiri bulaşmış bir besinin yenmesi sonucu ortaya çıkıyorsa, bu hastalığa ‘ besin zehirlenmesi ‘ denir.”
PEKİ BESİN ZEHİRLENMESİ DURUMUNDA NE YAPILMALI?
Genel olarak beslenme önerileri verecek olursak;
Besinleri hazırlama koşullarımız çok önemli. Yemek hazırlarken kişisel hijyen ve çevre hijyeni sağlanmalıdır. Sebze ve meyvelerimizi sirkeli sularla yıkamalıyız. Besinleri buzdolabında muhafaza etmeli. Yemekten ve önce sonra eller yıkanmalı. Ciddi bir zehirlenme vakası söz konusu ise insanlarla tokalaşmaktan kaçınılmalıdır.
WHO’nun da belirtiği gibi; “Gıda güvenliği; Bir Halk Sağlığı Önceliğidir.” Bu yüzden tükettiğimiz besinlerin güvenirliğinden emin olmamız gerekiyor. Zehirlenme vakalarında ilk önce bir uzmana başvurulmalıdır. Şunu unutmayalım “Sağlık ertelenecek bir durum değildir!”
Sağlıklı günler dileğiyle..
BÜŞRA DOĞAN : Atatürk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…