Besin Çeşitliliği – Dyt Bahriye Eldemir

BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ

 

Aslında sağlıklı besleniyor, sağlıklı besinler tüketiyoruz ama besin ögeleri açısından eksiklik yaşıyoruz. Gün içerisinde tükettiğimiz her besine, miktarları ile birlikte kuş bakışı baktığımızda neler görebiliriz?  Buna cevap olarak, beslenme alışkanlığımız sağlıklı olsa bile birkaç besin grubuna ağırlık veriyor ve bazılarını hiç tüketmiyoruz. İşte sorun burada başlıyor: Dengesizlik.

Peki bu probleme nasıl bir çözüm üretebiliriz?

Cevabı basit “Yeterli ve dengeli beslenmek”. Gün içerisinde tükettiğimiz besinler sağlık anlamında faydalı olsa da vücut işlevlerimizin tamamını gerçekleştirmeye yetmez. Çünkü her besinin kendine özgü bir enerji, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriği vardır. Ve o besin tek başına bizim ihtiyacımız olan miktarı karşılamaya yetmez. Bu yüzden tek bir besinden fazlaca tüketmek, sandığımız kadar sağlık getirmez. Bunun yerine her besinden az miktarda tüketmek en faydalısı olacaktır. Bu açıdan karşımıza çıkacak en basit yeterli ve dengeli beslenme tanımlaması, ülkemizde kabul edilen ‘Dört yapraklı yonca’ tablosudur.

Dört yapraklı yoncanın her bir yaprağı bir besin grubunu ifade eder. Bunlardan ilki süt ve süt ürünleri yaprağıdır. Gün içerisinde mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasındadır. İkincisi protein anlamında bize yol gösteren yapraktır. Burada et ve et ürünleri yer almakla birlikte yumurta ve peynir de protein içeriğinden dolayı bu grupta yer alır. Üçüncü yaprak ise sebze ve meyveleri temsil etmektedir. Özellikle vitamin ve mineral anlamında tüketilmesi gerektiğinden bu besinler dört gruptan birinde yer alır. Dördüncü yaprakta tahıllar ve kuru baklagiller vardır. Özellikle posa açısından zenginlik sağladığı ve B grubu vitaminlerinden zengin oluşu ile özellikle tam tahıllar vazgeçilmezler arasındadır.

Yeterli ve dengeli beslenmek için gün içerisinde ve hatta öğünlerimizi kendi içerisinde bu dört yapraklı yoncadaki besinlerin her biri ile zenginleştirmeliyiz. Örneğin bir öğünde sebze yemeği, yoğurt, et ve tam tahıllı bir ekmek dört besin grubunu da doğru seçtiğimizi göstermektedir.

Sonuç olarak belirtilen besin gruplarından diyetisyeninizin belirlediği ölçülerde tüketmeli, öğünlerinize her besin grubundan eklemeler yaparak zenginleştirmelisiniz. Yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızı her daim zinde tutabilirsiniz.

Yazan: Bahriye Eldemir

Genç Diyetisyenler Admini

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago