Top 5 This Week

Related Posts

Bayramda sağlıklı beslenmenin Püf noktaları

elif-melek-avciKURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

Bayramlar her gelişlerinde dostluk, muhabbet, huzur, mutluluk ve sevinci yanında getiriyor.

Uzakta olanları yakın, uzun zaman görüşemeyenlere fırsat, özlem çekenlere vuslat oluyor… Bu nedenledir ki sofralar bolluk ve bereketle doluyor, ikramlar ardı ardına geliyor… Hayır denemiyor.
Böyle zamanlarda çoğu kişi kilo kontrolünde zorluk yaşıyor. Peki bu sorunu nasıl aşabiliriz?

Önce Kendinizi Koşullandırın:

Karşınızdakileri ikna edebilmeniz için önce kendinizi ikna etmeniz gerekmektedir. Ev
ziyaretlerinde bütün tabağı bitirmeyeceğim. Sarmalardan en fazla 5 adet yiyeceğim. Böreklerin porsiyonuna dikkat edeceğim … gibi kendinize sınırlar çizin ve bu sınırları aşmayın.

-Israrlara Karşı Sağlığınızı Ön Planda Tutun:

Sevdikleriniz size duydukları sevgi ve cömertliği sunmak için ellerinden gelen ikramı yapmak isterler. Bu konuda oldukça ısrarlı davranabilirler. Fazla yeme durumunda sağlığınızın olumsuz etkilenebileceğini ve rahatsızlık hissedeceğinizi belirtirseniz ısrarcı olmayacaklardır.

Bir Kereden Birşey Olmaz:

Kurulan en büyük hata cümlelerinden biridir ”bir kereden birşey olmaz”. Aslında o kadar çok şey olur ki, umursanmadığı için fark edilmez. Örneğin kan şekeri yüksek değerlerde olan bir kişi, kurban bayramını bahane ederek yediği miktarlara dikkat etmediğinde olumsuz sonuçlarla karşılaşacaktır. Kronik rahatsızlıklarınız varsa kesinlikle ” bir kereden birşey olmaz” demeyin.

Yediklerinizin İçeriğine ve Kalitesine Dikkat Edin:
Kurban bayramında artan et tüketimiyle beraber, tükettiğiniz etin miktarı ve türü daha fazla önem taşımaktadır. Kıyma olarak satılan etlerin yağ oranı neredeyse %40’lara ulaşmaktadır. Parça etlerde ise bu oran daha düşüktür. Hayvanların besleme şartları, türü ırkı, yaşı gibi etkenler et kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir. Özellikle koyun etleri dana etlerine oranla daha fazla yağ dolayısıyla daha fazla enerji içermektedir. Genç, büyüme döneminde olan hayvanların etlerindeki su miktarı daha yüksektir. Etin pişirilmesinde kullanılacak yöntemler etin bağ doku miktarına uygun olmalıdır.
Örneğin bağ dokusu az olan birinci kalite etlerin (bonfile, pirzola..) kuru ısıda  ızgara, fırın) yöntemi ile pişirilmesi uygun iken, bağ dokusu fazla olan etler (kuşbaşı, parça etler..) için nemli ısıda yöntemi (kendi suyunda, buharda pişirme..) uygundur. Yağda kızartma ise sağlık açısından zararlı etkiler oluşturabileceğinden önerilmemektedir. Et yemekleri pişirilirken yağ eklenmemesi yine sağlık açısından önem taşır.
Etlerin kalitesini etkileyen bir diğer unsur ise kesim öncesi ve sonrası süreçtir. Kesim öncesi hayvanların 6-12 saat dinlendirilmesi et kalitesinin korunmasında önemli rol oynar. Kesimden önce hayvanların stresli olması, kesim sonrası et kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Kesimden hemen sonra etlerin dinlendirilmesi et kalitesinin korunmasında önemlidir. Kurban bayramının heyecanıyla kesilen etler hemen tüketilmekte, bekletilmemektedir. Bu durum etin kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Sağlıklı önerilerimiz eşliğinde bayramınızın diğer bayramlardan daha sağlıklı, bilinçli ve mutlu geçmesini dilerim.

 

GencDiyetisyenler.com Yazarı :  Dyt. Elif Melek Avcı

Popular Articles