BAYRAMDA NE YESEK?
Bu gün bayram!
Erken kalkın çocuklar, anneler, babalar!
Çocukluk masumiyetini, naftalin kokulu anıları, babaanne masallarını, kırmızı rugan ayakkabı sevincini anımsayacağımız kaç gün var bir senede şunun şurasında?
Ülkece acı dolu günlerin ardından buruk bir gülümsemeyle karşıladığımız Ramazan bayramı öncelikle umut olsun hepimize. Diyetisyen olarak her bayram olduğu üzere, üstümüze düşeni yapıp önerilerimizi paylaşalım. Ne de olsa bilgiler ve sevgiler paylaştıkça çoğalırmış.
Ramazan boyunca anlattık durduk. Sahurun önemi, pidenin, tatlının sınırlı tüketilmesi gerektiği, kaybedilen suyun yerine konması, yavaş yemenin gerekliliği, israfın Ramazan’ın ruhuna ters olduğu üzerine konuştuk.
1 ay boyunca bedenimize harika bir detoks uygulamış olduk. Şimdi ise özlediğimiz kahvaltı saatlerinin, uyku saatlerimizi düzenlemenin, ister istemez yavaşlattığımız işlerimize tam gaz bir enerjiyle geri dönmenin tam sırası!
Nasıl ki Ramazan’ın ilk günleri alışkın olmadığımız için oruç bünyemize zor geldi, aynı şekilde Ramazan sonrası eski beslenme düzenine dönmek de bedenimizi zorlayacaktır. Bu sebeple bayram sabahı kahvaltı sofralarında aşırıya kaçmamakta fayda var. Gün içerisinde yiyeceğiniz tatlıları göz önünde bulundurarak kahvaltıda börek, kurabiye, poğaça gibi karbonhidrat kaynaklarından uzak durun.
Örnek Bayram Kahvaltısı 1
Bol sebzeli menemen |
Örnek Bayram Kahvaltısı 2
Haşlanmış yumurta |
Ramazan boyunca en az tükettiğimiz besin grubu olan sebze-meyvelere ve az tuzlu peynir, yumurta gibi protein kaynaklarına bayram kahvaltınızda yer verebilirsiniz. Sizin için hazırladığım örnek menülerden de yararlanabilirsiniz.
Misafirlerinize hazırlayacağınız ikramlar ise baklava yerine kuru meyveler, sütlü tatlılar; kola, gazoz yerine ayran, az şekerli limonata gibi içecekler olsun. Karpuz, kavun, şeftali gibi sulu meyveler de misafir sofralarınızda bulunsun.
Size ikram edilen şeker, çikolata, baklavayı tadında bırakın ki, tadınız kaçmasın.
Öğle ve akşam yemeklerinde ise çorba, etli sebze yemekleri, salata ve yoğurttan oluşan menüler hazırlayabilirsiniz. Yoğun eş-dost ziyaretleri sırasında öğün atlamamaya özen göstermelisiniz.
1 aydır hasret kaldığımız suyu ise doya doya içmenin tam sırası. Bu sıcak yaz günlerinde hedef en az 2 litre!
Bozulan uyku düzenimizi de toparlayalım artık. Kendimizi yavaş yavaş 23.00-05.00 saatleri arasında uyumaya alıştıralım. Sahura kadar oturup sosyal medyada gezinmeyi bırakalım artık olur mu?
Kâsemizde ne olursa olsun, bedenimizden afiyet, soframızdan bereket, güzel ülkemizden birlik beraberlik eksik olmasın.
Hayırlı Bayramlar
Diyetisyen Ayşenur ŞAHİN
İletişim: aysenurdyt94@gmail.com
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…