Ramazan Ayı’nda sağlıklı beslenme için tavsiyeler verirken, yaklaşan bayramı da unutmamak gerekiyor. Bayramın yaklaşması ile birlikte evlerde de hazırlıklar hızlanmaya başlıyor.
Özellikle Ramazan Bayramı, çikolata ve çeşitli tatlı seçenekleri ile ön plana çıkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri; 3 gün sürecek olan bayramı, sağlıklı beslenme şartlarına en uygun hale getirebilmektir.
Diğer zamanların aksine bayramlardaki tatlı ikramlarına “Hayır” demek oldukça zor. Çünkü akraba ziyaretlerine, misafirliğe gittiğinizde çok ısrarcı olan ev sahipleriyle karşılaşmanız son derece mümkün olmaktadır.
Bu da kaçınılmaz sonu “Tatlı Tüketimindeki Sınırsızlığı” getirmektedir.Bunu engellemek adına, olabildiğince duyarlı hale gelmemiz gerekmektedir.Tatlı tüketimindeki sınırsızlık yolunu ve ya “Nasıl olsa bayram”, “Bir kereden birşey olmaz” yollarını seçmemek gerekiyor. Çünkü dile getirdiğimiz ‘’Bir kereden bir şey olmaz’’ sözü, aslında diğer tatlı kaçamaklarının da habercisi oluyor ve onlara kapıları aralıyor.
Ayrıca Bayram dolayısıyla tatlı tüketimine 3 gün boyunca sınırsızlık getirmek; çeşitli sağlık şikâyetlerine sebep oluyor.
Peki, Bayram boyunca hiç mi tatlı tüketmeyeceğiz? Tabi ki, hayır. Diyetisyenler ve biz geleceğin diyetisyenleri her zaman diyette yasaklara hayır diyerek, bireylere her besini yeterli ve dengeli olduğu sürece tüketebileceklerini söylemekteyiz. Çünkü artık günümüzde birçok besinin daha sağlıklı alternatiflerine ulaşabilmek oldukça mümkün.
Burada önemli olan nokta, tükettiğimiz her besin için aşırıya kaçmamaktır.
Bayramda da tatlı tüketiminde aşırıya kaçmayarak, sağlıklı seçenekleri tercih ederek tatlı kaçamağı yapabilirsiniz.
Pekâlâ, bayramda ikram edilen hangi tatlıları tercih ederseniz, kendinize bir iyilik yapmış olursunuz?
Bayramda sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeli; hamur işi, çok yağlı, şerbetli tatlılardan ve çikolatadan uzak durmalı, eğer tüketecek iseniz az miktarlarda tüketmelisiniz.
Tatlı seçimlerinizde oldukça seçici davranmalı; her ikramı tüketmemeli, ısrarcı olunsa da “Hayır” diyebilmeyi öğrenmelisiniz.
Peki ya, şerbetli, hamur işi tatlıları ve çikolatayı önerilen miktardan daha fazla tükettiyseniz ne yapmalısınız?
Böyle bir durumla karşılaştığınızda “Aman, yemeye devam edeyim” gibi cümleler kurmak yerine; tatlı tüketimini izleyen bir sonraki öğünü hafif seçenekler ile atlatmak, daha az kalori almanızı sağlar. Bu da Bayram sonrasında tartıda olası kilo yükselişlerini en aza indirgemek için kurtarıcı bir hamle olabilmektedir.
Ayrıca bayram boyunca daha aktif hareket etmek, size önemli ölçüde avantaj sağlar. Örneğin; ziyaretlere araba ile gitmek yerine, yürüyerek gitmek; asansör yerine, merdiven kullanmak yapacağınız tatlı kaçamağını psikolojik olarak masumlaştırır :)
Şimdi gelelim, bazı tatlıların kalori değerlerine;
1 dilim Cevizli Baklava: 129 kkal
1 dilim Lokma Tatlısı: 78 kkal
1 dilim Ekmek kadayıfı: 284 kkal
1 adet bayram çikolatası: 40-50 kkal
1 adet bayram şekeri: 30-35 kkal
1 adet büyük lokum:50-60 kkal
1 top meyveli dondurma: 66 kkal
1 kase kazandibi: 215 kkal
1 kase puding:222 kkal
1 dilim güllaç: 230-250 kkal
1 kase sütlaç: 223 kkal
Yukarıdaki değerler göz önüne alındığında; örneğin, küçük bir dilim baklavanın 129 kkal olması; kalori değerinin kendi kadar küçük olmadığını vurgulamaktadır. Önemli olan yeterli ve dengeli beslenmektir. Sizin için en doğru beslenme programınızı DİYETİSYENiniz belirleyecektir.
Sağlıklı seçimler yaparak, keyifli bayramlar geçirmeniz dileklerimle…
Ayşenur Ayaz
İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü