Bayramda ikramlar nasıl olmalı?
Ey Şehr-i Ramazan, nam-ı diğer 11 ayın sultanı… Geldin 30 gün içimize işledin. Demek şimdi de bize bayramı miras bırakarak gidiyorsun…
Geleneksel, dini bayramlarımızdan biri olan ‘Ramazan Bayramı’ biz misafirperver Türk halkında telaş oluşturmaya başladı bile. Hazırlanacak ikramların düşünülmeye başlandığı bugünlerde merak ediyor musunuz ”Diyetisyenim Ne Diyor?”
Bayram İkramları
Bayram ikramları genelde enerji içeriği yüksek, besin öğesi içeriği ise maalesef düşük yiyecekler oluyor… Baklava ilk sırada onu börekler takip ediyor, misafirlere bir verdiğimiz kendimizin ise canımız sıkıldıkça paketini aşındırdığımız çikolatalar vazgeçilmez, çocuklar için hazır meyve suları alınıyor, büyüklere çay eşlik ediyor. Sonra canımız Türk kahvesi çekiyor yanında ya lokum ya çikolata.
Bayram Yemekleri
Ramazan, oruç ayından çıkılarak normal veya normal üstü yeme düzenine geçilerek , tüketilen yiyecekler artıyor. Aile boyu bayram yemeklerimiz oluyor; etli pilav, dolma, geleneksel, yöresel yemekler…
Böylelikle en vazgeçilmezi açıklıyorum : Sodalar :)
Bu yiyeceklerin özellikle ikramların, enerji içeriği yüksek besinler aynı zamanda karbonhidrat (şeker) içeriği de oldukça yüksek… Karbonhidrat içeriği yüksek besinler kan şekerini hızlıca yükseltiyor, ardından hızlıca da düşürüyor. Ve kısır döngü oluşuyor, yedikçe daha fazla yer hale geliniyor.
Kan şekeri yükselince zihinlerde bulanıklık, düşünememe hali, karında şişkinlik hissi oluşurken kan şekeri düştüğünde terleme, hafif titremeler, üşümeler görülebiliyor. Bu belirtilerle karşılaşıyorsanız bilin ki bir şeyler ters gidiyor demektir. Sağlık problemleri yaşamamak için şekerli gıdalara karşı bir adım geride durun.
Fazla yiyecek ve şeker alımıyla, kan şekerinde dengesizliklerin yanı sıra sindirim özellikle (mide-bağırsak) sisteminde de bazı problemler oluşabilmektedir.
HAYIR demeyi öğrenin, önce kendinize hayır diyebilin. Tabaklara itiraz edebilin, fazla fazla doldurulmuş tabakların hepsini tüketemeyeceğinizi söyleyin. Eğer derdinizi anlatamadıysanız geri verirken kibarca her şeyin çok lezzetli göründüğünü/olduğunu, çaktırmadan da ben şuna çatalımı sürmedim diyerek konuyu kapatın.
Bu durumu ise misafirlerinize yaşatmayın. İkramda ısrarcı olmayın. Tabakları siz ev sahibi olarak dengeli bir şekilde hazırlayın! Neydi kuralımız? Yeterli ve dengeli beslenme!
İkram Tercihleri
- Tatlılarda ”stevia” dediğimiz şeker içermeyen doğal tatlandırıcıyı deneyin.
- Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı tercih edin. Baklava yerine keşkül mesela…
- Tabakları renklendirmek için meyvelerin renklerinden faydalanın.
- Sebzeleri unutmayın, lezzetle hazırlanmış bulgur salatası, mevsim salata, kaşık salata… çok beğenileceğini bilin.
- Şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, evde hazırlanmış şekeri minimuma indirilmiş limonata, çiçek kokulu bitki çayları hazırlayın.
- Su en güzel ikramdır, bunu unutmayın! Suya çubuk tarçın, taze nane, karanfil… ile aroma verebilirsiniz.
Küçük dokunuşlarla misafirlerinizin sağlığına katkıda bulunabilir; en büyük iyiliği, güzel düşünceyi misafirleriniz adına gerçekleştirebilirsiniz.
Şimdiden mutlu bayramlar, sağlıkla kalın..
Diyetisyen Sevde Kahraman