BARİATRİK CERRAHİ VE İNSÜLİN

Yazan: Stj. Dyt. Ayşe Ece TOPÇU

Bariatrik cerrrahi, mide veya ince bağırsaklarının büyük bölümü çıkarılan hastalarda anlamlı postoperatif ağırlık kaybı gözlenmesiyle geliştirilmiştir. Bu ilham, farklı yöntemlerin gelişmesine yol göstermiştir. Bunlar şu şekildedir:

Malabsortif yöntemler: Biliopankreatik Diversiyon (BPD),

Kombine Malabsorbtif ve Kısıtlayıcı Yöntemler: Duodenal Switch (DS), Gastrik Bypass (GB), Roux en Y Gastric Bypass (RYGB), Digestif Adaptasyon,

  • Kısıtlayıcı yöntemler: Gastroplasti, Ayarlanabilir Silikon Gastrik Banding, Sleeve Gastrektomi (SG), Gastric pacing.

İnsülin ise pankreasta bulunan beta hücrelerinden salgılanmaktadır. Pankreasın %75’ini oluşturmaktadır. Glikoz, aminoasit ve yağ asitlerinin hücre içinde kullanılmasını ve depolanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden anabolik hormon olarak adlandırılmaktadır.

Bariatrik Cerrahinin İnsülin Üzerine Etkisi

Bariatrik cerrahi, obezite ile ilişkili olan Tip2 Diyabetin iyileştirilmesi ve ağırlık kaybında etkilidir. Ayrıca bariatrik cerrahi uygun medikal tedaviye göre sürdürülebilir glisemik kontrol ve ağırlık kaybında daha başarılıdır. Çünkü bariatrik cerrahi yoğun medikal tedaviye göre insülinotropik etkileri açısından daha olumlu sonuç göstermektedir. Mevcut ağırlık kaybından sonra gelişen periferal insülin duyarlılığı ile bağlantılıdır.

Ameliyat sonrası insülin duyarlılığının oluşması sonucu kandaki serbest yağ asitlerinin azalması da bariatrik cerrahinin olumlu etkileri olarak gösterilmektedir. Bariatrik cerrahi sonrası ağırlık kaybı ile oluşan insülin duyarlılığı ve artmış insülin sekresyonu visseral adipoz dokunun ve subkutan yağ dokunun azalmasını sağlamıştır.

Özet olarak, Her bir operasyon kendi içinde ağırlık kaybında ve insülin duyarlılığının oluşmasında etkili olabilmektedir. BPD ve DS ağırlık kaybında daha iyi olsa da insülin duyarlılığının gelişmesinde DS yönteminin yerini RYGB almaktadır. Bu durum, birbiri ile uyumlu çalışmalar olsa da çelişkili sonuçlar içeren çalışmaların da olduğunu göstermektedir.

Yazan: Stj. Dyt. Ayşe Ece TOPÇU

KAYNAKÇA

1) Elgamol MH , Saber AA , Mcleod MK . Bariatric surgery : The past, present and future . Obes Surg 2008; 18: 121-128.
2) Mingrone G, Castagreto M. The effect of gastrointestinal surgery on insulin resistance and insulin secretion. Curr Atheroscler Rep 2012; 14: 624-630.
3) Diniz MFHS, Diniz MTC, Sanches RA et al. Glycemic control in diabetic patients after bariatric surgery. Obes Surg 2004; 14: 1051-1055.
4) Kashyop SR, Bhatt DL, Walski K et al. Metabolic effects of bariatric surgery in patients with moderate obesity and type 2 diabetes. Diabetes Care 2013; 36: 2175-2182.
5) Schover PR, Bhatt DL, Kirwon JP et al. Bariatric surgery versus intensive medical therapy for diabetes – 3 year outcomes. N Engl J Med 2014; 370(21): 2002-2013.

mail-grubu