Bahar Aylarında Forma Girmek İçin 8 Öneri
Kış mevsimini ve dondurucu soğuklarını geride bırakırken, yaza fit girmenin hazırlıklarına başlamış bulunmaktayız. Aldığınız kiloları vermek, fazlalıklarınızdan kurtulmak veya kendinizde farklılık görmek istiyorsanız, bahar aylarından itibaren yapmanızı tavsiye edeceğim 8 önerim var.
Size Özel Hazırlanan Diyetleri Uygulayın.
En önemli kuralımızdır! ‘işi uzmanına danışın’. Kendinizi 4 yıllık beslenme ve diyetetik mezunu *diyetisyenlere* emanet edin. Kilo vermek veya formda kalmak hepimizin ortak isteğidir. Bazılarımız ise çok çabuk bir değişim, gözle görülür sonuçlar bekler. Önemli olan sağlıklı ve kalıcı sonuçlar elde etmektir. Değişime karar verdiğiniz anda kapısını ilk çalacağınız kişi mutlaka bir diyetisyen olmalıdır.
Kontrolünüzü Kaybetmeyin.
Diyet süresi boyunca karşılaştığınız olumsuzlukları zamana yayın. Kilo veremediğinizi düşünüp takıntı haline getirmeyin. Belki de birazcık daha zamana ihtiyacınız vardır J
Bu noktada eklemek istediğim en önemli detay *Kendinizi başkalarıyla KIYASLAMAYIN*
Arkadaşım 10 günde 3 kilo verdi ben 1 kilo verdim’’ gibi söylemlerde bulunmayın!
Şeker İçeriği Yüksek Yiyecek / İçeceklerden Uzak Durun.
Çayı bile şekerli içiyorsanız hemen bırakın! Hemen küçük bir hesaplama yapalım:
Günde en az 5 çay bardağı kadar çay içtiğinizi ve çayınıza 2 veya 3 adet küp şeker attığınızı varsayalım. Gün içinde tükettiğiniz şekerli çaydan (en az 5 bardak) aldığınız kalori miktarı 100 kaloridir! Bardak sayısı arttıkça, şeker miktarının da arttığını unutmayalım J Bu da demek oluyor ki şekerli çay içenlerin gün içinde aldığı kalorinin en az 100 kkal’lik kısmı şekerden geliyor! Bir de bunun üstüne şekerli yiyecek-içecekleri eklersek… ?
İşlenmiş / Hazır Ürünlerden Uzak Durun.
Başta sucuk, salam, sosis, nugget gibi ürünler olmak üzere, cipsler, kekler, bisküviler gibi sayabileceğimiz abur cubur ürünler yasaklılarınızın başköşesinde olsun. Yüksek enerji yoğunlukları, düşük besleyici özelliklerini göz önünde bulundurarak vazgeçin
Herhangi bir Egzersiz Türüne Sıkı Sıkıya Bağlanın.
Yaptığınız egzersiz ve ona ayırdığınız süre sadece kalori yakmak ve kilo vermek amaçlı olmasın. Böyle düşünürseniz o süre sizin için işkenceye dönüşmeye başlar ve zamanla isteksizleşirsiniz. Aksine bizim beklentimiz, zamanla daha da bağlanmanız ve süreklilik kazanmanızdır. Sevmediğiniz hiçbir şeye bağlanamazsınız.
Sebze Tüketiminize Özen Gösterin.
Sebzeler düşük enerji yoğunlukları, yüksek lif içerikleri, lezzetleri ve besleyici özellikleri ile sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerindendir. Günde en az 3 porsiyon sebze tüketmeye özen gösterin. Öğünlerinizde yeşillikler, salatalar daim olsun. Sebze yemeklerinden herhangi birini en az bir öğünde tüketmeye çalışın.
Meyve Tüketiminiz Düzenli Olsun.
Meyveler vitamin, mineral, antioksidan, lif içerikleri ve düşük enerji yoğunlukları ile sağlıklı beslenmeyi desteklerler. Günde en az 2 porsiyon meyve tüketilmesi önerilmektedir. Hazır meyve suları yerine, mevsiminde taze sıkılmış meyve sularını tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Bazı meyveleri kabuklu tüketmeniz sindirim sisteminizi destekler.
Günde en az 2 Lt Su Tüketiniz.
Su canlılığın temelini oluşturur. Hücre içi ve dışında madde taşınması, yaşamsal olayların sürdürülebilmesi ve devamı, homeostasinin sağlanması gibi birçok temel olayda yer alır. Sindirilen besinlerin emilimi, taşınımı, atık maddelerin ortamdan uzaklaştırılması gibi görevleri vardır. Su içmek için susamayı beklemeyin! Günde en az 8-10 bardak su tüketiniz. Düzenli su tüketimi ile kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.
Yazar : Dyt. Elif Melek Avcı