ARALIKLI ORUÇ HAKKINDA ŞAŞIRTICI GÜNCEL VERİLER
Şişman fareler üzerinde yapılan aralıklı oruç araştırmaları inanılmaz umut verici oluyor.Farelerin kilosunda, kan basıncında, kolestrolünde kayıp görülüyor ve kandaki şeker oranı dengeleniyor.İnsanlar üzerinde yapılan geniş kapsamlı çalışmalar aralıklı orucun güvenli ve inanılmaz etkili olduğunu göstermiştir.
ARALIKLI ORUÇ KİLO KAYBETTİREBİLİR
Yiyecekler bağırsaklarımızda enzimler tarafından yakılır ve sonunda kan dolaşımımızda molekül halinde son bulur.Karbonhidratlar, bilhassa şekerler ve rafine besinler (beyaz un ve pirinç gibi) hücrelerimizde enerji olarak kullanıldığından şekere çok hızlı dönüşür.Fakat şeker sadece pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin ile hücrelere girmektedir. İnsülin, şekeri yağ hücrelerin içine getirir ve burada tutar.Öğünler arasında ,ara öğün yapmadığımız sürece, insülin seviyemiz düşecektir ve yağ hücrelerimiz şekeri enerji olarak kullanmak için serbest bırakacaktır.Aralıklı orucun amacı insülin seviyesini düşürerek yeterli düzeye getirmek ve yağ hücrelerini yakmaktır.
ARALIKLI ORUÇ ZOR OLABİLİR…AMA BELKİDE OLMAK ZORUNDA DEĞİL
Yeni araştırmalar tüm aralıklı oruç türlerinin aynı olmadığını gösteriyor.Özellikle bir diyetisyen eşliğinde bitki bazlı beslenme planın bazıları kesinlikle çok makul,etkili ve sürdürülebilir.
Biz bir sirkadiyen ritim içinde yani gece gündüz döngüsü arasında evrimleştik.Bizim metabolizmamız gündüz vakti yemeye gece vakti uyumaya programlıdır.Gece yemeleri diyabet ve obezite gibi hastalık riskleri ile ilişkilidir.Buna dayanarak University Alabama araştırmacıları prediyebatik ve obez olan küçük bir grup erkekle bir çalışma yürürttü.Erkekleri aralıklı oruç uygulamak üzere iki ayrı gruba ayırdılar.Birinci grup sekiz saatlik açlıkla sabah 07.00 ve 15.00 olmak üzere yiyordu.İkinci grup ise 12 saatlik açlık süreci yaşıyordu ve sabah 7 akşam 7 olmak üzere iki öğün yapıyorlardı. Her iki grup da kilolarını korudu (kazanamadı veya kaybetmedi) ama beş hafta sonra birinci grupta insülin seviyesi ve kan basıncında önemli düşüşler gözlendi.Aynı zamanda iştahlarında düşüş yaşandı.
Sadece öğünlerin zamanını değiştirmek,erken yemek ve gece aç kalınan süreyi uzatmak kişinin metabolizmasına yarar sağladı.
Araştımalar aralıklı orucu , sağlıklı yaşam ve hareketle birleştirdiğinde özellikle diyabet riski taşıyanlar için kilo vermeye yardımcı olduğunu gösterdi.Ancak ileri diyabet riski bulunanlar,diyabet ilacı kullananlar, anoreksiya ve bulimia gibi geçmişinde yeme bozukluğu yaşayanlar, hamileler ve emziren anneler aralıklı orucu uygulamamalı.
DAHA SAĞLIKLI OLMAK İÇİN 4 ADIM
- Şekerden ve rafine tahıllardan kaçın.Bunların yerine tercihin meyve,sebze,mercimek,fasulye,tam tahıllı ürünler,protein ve sağlıklı yağlar olsun
- Ara öğün yaparsan vücudun yağ yakmayı bırakır.Ara öğün yapma.Gün içinde aktif ol.Kaslarını çalıştır.
- Yemek yediğin saatleri sınırlandır. Sabah 7 akşam 3 veya sabah 10 akşam 6 gibi.
- Yatmadan önce yemek yeme!
KAYNAKLAR
Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Internal Medicine, May 2017.
Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. American Journal of Clinical Nutrition, January 2005.
The Obesity Code, by Jason Fung, MD (Greystone Books, 2016).
Intermittent fasting interventions for treatment of overweight and obesity in adults: a systematic review and meta-analysis. JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports, February 2018.
Metabolic Effects of Intermittent Fasting. Annual Review of Nutrition, August 2017.
Early Time-Restricted Feeding Improves Insulin Sensitivity, Blood Pressure, and Oxidative Stress Even without Weight Loss in Men with Prediabetes. Cell Metabolism, May 2018.
Sağlık ve mutluluk dolu günler!
Büşra KAYALARLI