Her geçen gün çeşitli beslenme alternatifleri gündeme gelmektedir.Bulunduğumuz dönemde popüler diyetler arasına giren aralıklı oruç (IF) kilo vermek için farklı bir yaklaşım sunan yemek yeme ve uzun süre aç kalma döngülerini içeren alternatif diyetlerden birisidir.Öğün aralarının oldukça uzun olduğu bu yöntemde hangi besinleri tercih ettiğiniz değil, ne zaman yediğiniz büyük önem taşımaktadır.Bu yöntem kanser, bunama ve morbidite riskini en aza indirgemek, insülin duyarlılığını arttırmak ve vücut yağ kitlesini azaltmak için daha gerçekçi ve etkili olduğu düşünülerek bilim adamları tarafından geliştirilmiştir.
Aralıklı açlık (IF) protokolünün amacı kilo kaybı sağlama, kkh risk faktörlerini en aza indirgeme ,kanser oluşumunu önleme ve ilerlemesini engelleme, düşük morbidite sağlama ,insülin duyarlılğını ve stres direncini düzenlemektir. Aralıklı açlık (IF) diyetinde genellikle kısıtlama yoktur;çünkü mantığı bilinçli olarak uzun süre aç kaldıktan sonra kısa bir süre sınırlama olmadan yemektir.Fakat yapılan araştırmalara göre aralıklı açlık(IF) diyeti kalori kısıtlaması (CR) ile birlikte yürütüldüğünde daha anlamlı sonuçlar elde edilen bir yaklaşımdır.
IF ‘in 6 farklı metodu vardır.Ancak daha olumlu sonuçlar elde edilen 3 yöntemi gündemdedir.
En sık kullanılan yöntemdir.Her gün yaklaşık olarak 14-16 saat aç kalmayı temel alır.Günde 8-10 saat ise yemek yeme süresi vardır.Sürdürülebilir sonuçlar almak için bu zaman diliminde sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir.Öğün sayınızda herhangi bir kısıtlama yoktur.Ancak bu yöntemi uyguladığınızda akşam yemeğinden sonra bir şey tüketmemeniz ve kahvaltınızı 16 saatlik açlığın sonunda yapmanız gerekmektedir.Veya kahvaltıyı atlayıp direkt öğle yemeği şeklinde de yapılabilmektedir.
Örneğin;Akşam yemeğini saat 19:00 da yediğinizde ertesi gün kahvaltıyı atlayarak direkt 11:00’de yapabilirsiniz. Açlık süresinde kalorisi olmayan sıvıları tüketmek serbest.
Mosley’e göre haftanın 5 günü harcanılan kadar , 2 gün ise kadınlar için 500, erkekler için 600 kalori alımını ifade eder.Genellikle kısıtlı kalori alımı 3.ve 5. günler yapıldığında daha olumlu sonuçlar ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.
Haftada 1 veya 2 gün toplam 24 saat yani 1 tam gün aç kalmayı içerir.Gün boyunca kalorisi olan her türlü yiyecek ve içeceği tüketmek yasak fakat kalorisiz içecekler serbesttir.En zorlayıcı yöntemdir.
Aralıklı oruç (IF) ve kalori kısıtlamasını (CR) uygulayan insanların birçoğu olumlu sonuçlar almaktadır. Ama yapılan araştırmalarda bu yöntem ile uygulanan diyetlerin herkes üzerinde tutarlı sonuçlar vermediği gözlemlenmiştir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Hamileler, kortizon kullananlar ,ağır kronik hastalığı bulunanlar,diyabetliler,yeme bozukluğu olan kişiler bu yöntemin kullanılması aşamasında risk altında olan gruplardandır.
Bu yöntemde hangi besinleri tercih ettiğiniz
Açlık durumunda hücrenin gereksiz ve hasarlı parçaları atarak otofaji adı verilen savunma mekanizmasını yenilediği tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre gıda alımının gönüllü olarak tüketilebilecek seviyenin altına düşürülmesi(kalori kısıtlaması) ve aralıklı açlık(IF) yönteminin bir arada kullanılmasının yaşam süresini olumlu ölçüde etkilediği ve kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar üretilmesine yol açarak bu sayede kanserin oluşmasını ve ilerlemesini engellediği gözlemlenmiştir.
Kaynaklar
Sağlıklı Günler
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…