Fast-food kültürünün anavatanı diyebileceğimiz Amerika obezitenin en çok görüldüğü ülkelerden birisidir. Bu tür yiyecekler yüksek yağ, tuz oranları ile kilo almaya davetiye çıkarmaktadır. Her ne kadar Amerika diye genellesek de Peru, Şili gibi Amerika ülkelerinin beslenme alışkanlıkları biraz daha farklıdır.
ABD’nde tüm öğünlerde görülen dengesiz, sebze-meyveden yoksun besin alımı kahvaltılarda da göze çarpmaktadır.
Amerikan kahvaltılarının temelini et ve yumurta tüketimi oluşturmaktadır. Bunları bacon, domuz sosis, kızarmış yumurta ve farklı omlet türleri (karışık omlet, İspanyol omlet) şeklinde tüketmektedirler.
Kahvaltıda alternatiflerinden biri cornflakes, portakal suyu şeklindedir. Genellikle zaman sıkıntısı nedeniyle tüketilen bu hızlı menü uzun döneme yayıldığında sağlıksızdır.
Bagel, ABD ve Kanada’da yaygın olarak tüketilen bir hamur işi olup susamsız simite benzemektedir ancak mayalı hamurdan yapılmaktadır. Krem peynir eşliğinde tüketilen alternatif bir kahvaltıdır.
Neredeyse her öğün tatlı tüketilen bir miller olarak kahvaltıtıda da pancake , french toast, donut, waffle gibi hamur işi ve kremalı tatlılar geniş yer tutmaktadır.
Pancake krep benzeri bir hamurun marmelat ve şuruplarla hazırlanmış halidir. Bu tatlı genelde maple syrup ile birlikte servis edilir.
Donut ise bir çörek türü olup genellikle üstü çikolatalı şekilde sunulur.
Kızartılabildiği gibi fırında da pişirilebilir.
French toast etimek benzeri olup yumurta ve süte batırılıp pişirilen ekmeğin şeker ve tarçın ilave edilerek servis edilmiş halidir.
Peanut butter and jelly yine bir kahvaltı öğünü alıp fıstık ezmesi ve reçel sürülmüş ekmekten oluşmaktadır.
Bu tatlıların hepsi yüksek karbonhidrat içermesinin yanı sıra yağlı krema, şurup içerikleriyle kahvaltı için oldukça dengesizdir.
Çay tüketiminin fazla olmadığı bu kültürde genellikle kahvaltıda tatlılarla birlikte tüketilen kahve yaygındır. Özellikle kahve + donut vazgeçilmez ikililerdendir.
Kahvaltı kültürümüzün temeli olan peynir, zeytin tüketimi ise bu kültürde yok denecek kadar azdır.
Genel olarak bakıldığında yüksek ve dengesiz karbonhidrat, yağ, protein, düşük mineral, vitamin, posa alımı göze çarpmaktadır. Bu beslenme şekli uzun vadeye yayıldığında ise obeziteye neden olması sürpriz değildir.
Türk kahvaltılarının ise gerek Amerika gerekse dünya kahvaltı çeşitlerine, özellikle Uzakdoğu ve Avrupa’ya her anlamda fark atacağı kuşkusuzdur.