Genellikle ot olarak bilinen bu besinin; yapraklı sebze, kendisi süs bitkisi, tohumları ise tahıl grubu arasında yer almaktadır. Koyu mor, kırmızı ve altın gibi birçok farklı rengi görülmektedir.
Meksika ve Orta Amerika’da yetiştirilmektedir.Aztekler tarafından sıklıkla tüketilen bu besinin 60’dan fazla çeşidi olduğu bilinmektedir.
100 gr amarant tohumu 371 kaloridir.
65 gr karbonhidrat
13.5 gr protein
7 gr yağ
6.7 gr diyet posası(lif)
0 mg kolestrol içerir.
Amarant tohumları baklagil grubunda yer almamasına rağmen, yüksek oranda protein içermektedir. Tahıllarda, kinodan sonra en yüksek protein içeriğine sahip olan besin amaranttır. Birçok tahılda bulunmayan, fakat vücut için elzem olan temel aminoasitlerden “lizin”i de bünyesinde barındırması amarantıtam protein kaynağı haline dönüştürmektedir.
İçerisinde glüten olmamasından dolayı çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
A, B2(Riboflavin), B3(Niasin), B9(Folik asit), C, E, ve K vitaminleri açısından güzel bir kaynaktır.
Mineraller açısından da zengin bir besin olan amarant; kalsiyum,magnezyum, potasyum, çinko,bakır, demir ve fosforu da yüksek miktarlarda içermektedir.
Bağışıklık dostu, tansiyon düzenleyici ve kansızlığın giderilmesine yardımcı etkilere sahiptir.
İçeriğindeki Lizin, kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı vücudun korunmasında yardımcı olur.
Yüksek oranda lif içermesi, kabızlığın önlenmesine yardım eder ve sindirim sistemini rahatlatıcı etki gösterir. Tokluk süresini uzatır.
İçeriğinde yüksek oranlarda bulunan; kalsiyum,magnezyum, potasyum, çinko,bakır, demir ve fosfor gibi mineraller vücut gelişimi, kemik ve diş sağlığa katkı sağlar.
Yakın zamanda fareler üzerinde yapılan bir çalışma ise amarantın, LDL kolestrolü düşürücü ve total kolestrolü azaltıcı etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer bir çalışmada da amarant taneleri ve yağının serum insülin düzeyini arttırdığı ve kan glikoz seviyelerinin düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Tohumlarının fitokimyasal bileşimi ve diğer özellikle henüz araştırma aşamasından olan amarantın, özellikle kanser, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve obezite gibi oksidatif strese bağlı hastalıkların oluşum riskini azaltmada vücuda yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Tek başına zayıflatan hiçbir besin yoktur.Diyetisyen kontrolünde dengeli bir beslenme programı sizi sağlıklı bir şekilde zayıflatır.Amarant, içerdiği lif ve çeşitli besin öğeleri sayesinde zayıflamaya yardımcı olsa da doğrudan zayıflamayı sağlayan mucizevi bir besin değildir.
Yulaf ezmesi yerine kahvaltı ya da ara öğünlerde, çorbalarda, taze sebzeyle ya da nohut, mercimek gibi kurubaklagiller ile yapılan salatalara ilave edilerek kullanılabilir. Bisküvi, kek, kurabiye, pasta ve sütlü tatlılarda da kullanılabilir.
Tohumunları tavada ya da tencerede hafifçe patlatılabilir ki bu formuyla kahvaltılık gevreklere ve müslilere katıldığı zaman güzel lezzet verir.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…