Çocuklar geleceğimiz… Bizden geleceğe izler taşıyan ışıklı yollarımız. Üzerlerine titrediğimiz bizim için en değerli varlıklar olan her yaştan çocuk yeni bir sürece başlıyor. Tatil bitti okul yolu gözüküyor. Peki: Çocuğum okulda sağlıklı besleniyor mu? Herkesin zihninde bu sorunun olmasındaki öncelikli neden 3 aydır çocuklarının her an yanında olan, sağlıklı büyüme ve gelişmesine önem veren ebeveynlerin şimdi çocuklarını birey olma yolunda ilerledikleri okullarında besin seçimine müdahale edemeden yalnız bırakacak olmaları.
Kantinlerdeki göz alıcı yiyecekler, çocukların şekerli gıdaları aşırı tüketme isteği, arkadaşlarının besin seçimi sizin öğrettiğiniz beslenme kültürünün dışına çıkmasındaki önemli nedenlerden. Peki, ne yapmalıyız? İlk ve ortaöğretim çocuklarımızda öncelikli olan beslenme zekâsını oluşturmak. Vücudu için nelerin faydalı olduğunu, ne kadar tüketirse olumlu olacağını ve lezzetleri hakkındaki fikirleri bizim için önemli olmalı. Çocuğumuza sevmediği bir şeyi zoraki tükettirmek eziyetten başka bir şeye yaramaz. “Çocuğum yumurta yemiyor, brokoliden nefret ediyor!” diyen annelere önerim besinleri başka besinler sayesinde yedirmek. Nasıl mı? Örneğin yapacağınız poğaçadaki veya börekteki sosun yumurta içermesi veya çorbanın terbiyesine yumurta eklemek bir yöntem olabilir. Böylece sizin hazırladığınız yumurta içeren 1 adet peynirli poğaça kantindekilerden daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Çünkü çocuğunuz teneffüste kantine koşacağına beslenme çantasını açmalı. Bunun yanına ekleyeceğiniz 1 kutu süt çocuğunuz için hem sağlıklı hem keyifli bir beslenme çantası haline gelir. Minik peynirli sandviçler, ayran yine sağlıklı ara öğün alternatiflerindendir.
Meyve suyu yerine meyveyi tüketmek çok önemli. Bu sayede içindeki vitaminlerden faydalanma oranımızın artmasının yanında posa alarak bağırsaklarımızın çalışmasına da yardımcı oluruz. Omega-3 beyin gelişimi için çocukların mutlaka tüketmesi gereken yağların içinde yer alır. Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerde bulunan bu yağı çocuklarımızın beslenme çantasında meyvenin yanına 1 avuç kuruyemiş ekleyerek günlük besin programına dahil etmiş oluruz. Eğer öğle yemeğini okulda tüketiyorsa menü planını da gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Diyetisyen kontrolünde planlanan menüler bu çağdaki çocukların enerji ihtiyaçlarına doğru cevaplar verecektir.
Ne olursa olsun çocuğunuzun isteklerine kulak verin. Yaşamının şekilleneceği bu dönemde onun besin zekâsını oluşturmak, besin seçerken bile birey olduğunu kabul edip hissettirmek ve “yanındayım” demek çok önemli. Unutmayın çocukların Özgür’ce beslenmek en doğal hakkı!
Sağlıklı ve formda günler…
Dyt. Seda ÖZGÜR