Top 5 This Week

Related Posts

Düşük proteinli diyete tepki veren bu HORMON

Tek bir hormon, düşük proteinli bir diyetin ürettiği yaşam süresinin uzamasını koordine ediyor gibi görünüyor. Bu ilgi uyandıran keşif Pennington Araştırma Merkezinde gerçekleştirildi.

Nature Communications dergisinde yayınlanan Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi’nden yeni bir araştırma, diyetteki protein miktarını azaltmanın, yaşam süresinin uzaması da dahil olmak üzere bir dizi olumlu sağlık sonucu ürettiğini ve bu etkilerin karaciğerden türetilen bir hastalığa bağlı olduğunu buldu.

Bu hormon: Fibroblast Büyüme Faktörü 21 (FGF21) olarak adlandırılan metabolik hormon.

Yediğiniz miktarı azaltmanın sağlığı iyileştirdiği ve ömrü uzattığı uzun zamandır biliniyor ve protein veya amino asit alımını azaltmanın bu yararlı etkiye katkıda bulunma olasılığına artan bir ilgi var.

Bu keşif bilim dünyasında merak uyandırıyor!

Son zamanlarda yapılan birkaç araştırma, protein açısından düşük ancak yetersiz beslenmeye neden olacak kadar düşük olmayan diyetlerin sağlığı iyileştirebileceğini öne sürüyor. Tersine, yüksek proteinli diyetlerin aşırı tüketimi, belirli yaş gruplarında artan ölüm oranıyla ilişkilendiriliyor.

Birkaç yıl önce, Pennington Biomedical’in Nörosinyal Laboratuvarı, metabolik hormon FGF21’in protein kısıtlaması sırasında vücudu beyne bağlayan önemli bir sinyal olduğunu keşfetti. Bu sinyal olmadan, genç fareler, düşük proteinli bir diyete yerleştirildiğinde beslenme davranışlarını veya metabolizmalarını değiştiremediler.

“Verilerimiz FGF21’in beyinle konuştuğunu ve bu sinyal olmadan farenin düşük proteinli bir diyet yediğini “bilmediğini” gösteriyor. Sonuç olarak, fare metabolizmasını veya beslenme davranışını adaptif olarak değiştiremez, ” dedi Christopher Morrison.

Bu çığır açan araştırma, insanların sağlığını ve ömrünü uzatmak için önemli etkilere sahip. Bilim insanları, FGF21 gibi diyetlerin ve beslenme hormonlarının ömrü uzatmak için nasıl hareket ettiğini daha iyi anlayabilirlerse, bu keşifler, orta yaş ve sonrasında ortaya çıkan sağlık sorunlarının çoğunu dengeleyebilir.

Kaynak : https://www.gidahatti.com/

Popular Articles