Yoksulluk ve Obezite hakkında ABD’ de yapılan yeni bir araştırma sonrasında mısır şurubunun obezite için endişe verici bir etken olduğu, akademik bir dergide yayımlandı.
Obezite ve yoksulluk arasında ilişki olup olmadığı sıkça merak edilen bir konu. Peki bu konuda neler biliyoruz? Gelin konunun küçük bir özetine göz atalım…
- 1990 yılına kadar obezite ve yoksulluk arasında belirgin bir ilişki bulunmamaktaydı.
- 1990’dan günümüze gelen 29 yıllık dönemde, obezite ve tip 1 diyabet hastalığının yoksul bölgelerde hızla arttığı görüldü
- Araştırmacılar buradan hareketle “gıda çölleri” olarak adlandırdıkları yoksul bölgeler ve obezite arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya çalıştı
Kaynak Sayfa : www.gidahatti.com
Mısır şurubu nedir?
Mısır bitkisinden elde edilen nişastanın kimyasal bir işlemin ardından tatlandırıcı olarak kullanılması 1864 yılında başlamış. 100 yıla yakın benzer yöntemle üretilen mısır şurubu, 1967 yılında daha yeni bir yöntemle enzim kullanılarak ticarileştirildi ve ürüne Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (Mısır Şurubu | Kısaltma: HFCS ) adı koyuldu.
- Mısır şurubu üretilirken,
- Mısır tanesinden nişasta ayrılıyor,
- Asit hidroliz adı verilen bir işlemle nişasta şuruba dönüştürülüyor,
Şurupta bulunan dekstroz şekerler tatlandırıcı etkisi olan fruktoz şekerine dönüştürülerek şuruptan Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu sağlanmış olmakta.
Özellikle ABD’de sağlanan devlet sübvansiyonlarıyla üretim maliyetleri oldukça düşük. Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu’nu (HFCS) tatlandırıcı olarak birçok ürününde kullanan üreticileri bu durum memnun ediyordu.
Yoksulluk ve Obezite Arasında Mısır Şurubu Mu Var ?
ABD’deki Tennessee Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı tarafından yapılan yeni bir çalışmanın sonuçları, HFCS’nin obezite salgınındaki rolü tartışmasını alevlendirecek gibi görünüyor.
Dünyanın en saygın akademik dergilerinden Nature‘a bağlı Palgrave Communications’da yayınlanan araştırmanın en ciddi sonucu, Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu’nun yoksul bireylerde obezite ile özellikle bağlantılı olması.
ABD’de Mısır Şurubu ve Obezite Birlikte Yayıldı!
Tennessee Üniversitesi Antropoloji Bölümü başkanı ve araştırmanın yazarlarından Alex Bentley, konu hakkında şunları söylüyor:
“Düşük gelir seviyesi ve ABD’deki yetişkin obezitesi arasında 1990’lara kadar bir ilişki olmadığını gördük. 1990’lara kadar böyle bir sorun yoktu. Amerika’daki yoksul vatandaşlar obeziteden orantısız bir şekilde etkilendi. 2004 – 2013 arası dönemde, ABD’nin en varlıklı 25 şehrinde obezite yüzde 1 artarken, en yoksul 25 şehirde obezite yüzde 10’dan fazla arttı.”
1 Jenerasyon Ötesi Ortaya Çıktı!
ABD’de obezitenin 2016 yılında zirveye çıktığını söyleyen Bentley, bu tarihin Mısır Şurubu kullanımından 1 nesil sonraya denk geldiğini, 1990’lı yılların ortasından itibaren bu maddenin ucuz gıda ürünlerinde yaygın şekilde kullanıldığını söyledi. Mısır Şurubu’nun daha fazla üründe kullanılması ve organik gıdaların yaygın hale gelmesinin ürün ve et fiyatlarını arttırması nedeniyle, düşük gelirli ülkelerdeki insanların işlenmiş gıdalara yönelmekten başka çaresi kalmadı.
2015 yılında, yıllık hane geliri 45 bin dolardan düşük olan ABD nüfusunun yüzde 35’i obezdi. Yıllık hane gelirinin 65 bin doları üzerinde olduğu grupta ise obezite oranı yüzde 25’in altındaydı.
Neden diğer ürünler değil de Mısır Şurubu?
Bu trendin esas sebeplerinden biri fazla karbondihrat ve şeker tüketimi olmasına rağmen araştırmacılar neden Mısır Şurubu’nu suçluyor?
Yazarlara göre bunun sebebi 1970’li yıllarda (kullanıma sunulduğu sene) hiç kullanılmayan Mısır Şurubu’nın, ABD’de 2000 yılı itibariyle kişi başı yılda 30 kilograma çıkmış olması.