Kanser Tedavisinde Tavuklar Başrol Mü Oynayacak ?
Güncel bilimsel çalışma ile, tavukların gelişmiş kanser ilaçlarını içeren yumurta üretmesine kapı aralandı.Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu yöntemin yakın gelecekte yaygın olma ihtimali yüksek.
Çalışma, İskoçya’da bulunan Roslin Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. Lissa Herron ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Elde ettiği bulguları BMC Biotechnology dergisinde yayınlayan ekip, insanlarda protein üreten bir geni tavuklarda yumurta beyazını üretmekten sorumlu DNA’ya eklemeyi başardı.
Hedefte, insan bağışıklık sisteminin güçlü çalışmasını sağlayan 2 protein bulunuyordu. Bunlardan IFNalpha2a proteini, vücudun virüs ve kanser hücrelerine karşı mücadele etmesinde oldukça önemli. macrophage-CSF proteini ise zarar görmüş dokuların kendini yenilemesinde rol oynuyor.
Çalışmanın önemi ne ?
Çalışmanın başındaki isim olan Dr. Lissa Herros, “Etken maddeleri tavuk yumurtasına aktarmak ilacı fabrikada üretmekten 10 ile 100 kat arasında daha düşük maliyetli. Böylece tedavinin en az 10 kat daha ucuz olması mümkün” diye konuştu.
Herron’a göre vücudun bu kimyasalları üretmemesinden kaynaklanan hastalıklar, çalışmada ele alınan etken maddelerle kontrol altına alınabiliyor. Ancak yüksek maliyetleri sebebiyle bu ilaçlar yaygın şekilde kullanılamıyor.
Tavuklar zarar görüyor mu ?
Araştırma ekibine göre tavuklar bu işlemden hiçbir şekilde etkilenmiyor. Bu işlemin yapıldığı tavuklar hayatlarına normal şekilde devam edebiliyor.
Öte yandan bir doz ilaç üretebilmek için 3 tavuk yumurtası gerekiyor. Bu da geliştirilen yöntemin endüstriyel ölçekte de kullanılmaya uygun olduğunu gösteriyor.
Ekip yayınladığı makalede araştırma sonucunu şu sözlerle özetledi:
“Çalışmamız; tedavi ve diğer uygulamalara yönelik saf, yüksek kaliteli ve biyolojik olarak aktif proteinlerin uygun maliyetli üretimine olanak tanıyacak transgenik (gen aktarımlı) bir tavuk sistemini optimize ve doğrulamaktadır.”