Kışa Hazırlık İçin Beslenme ve Diyet Önerileri
Kış mevsimi, soğuğun hakim olduğu ve sedanter yaşama geçiş yaptığımız bir
dönemdir.
Kışın hareketsizlikten kaynaklı metabolizma hızımızın düşeceğinin bilincinde olup beslenme planımızı bu duruma göre ayarlamalıyız. Bunun yanı sıra soğuktan kaynaklı karşılaşabileceğimiz sağlık sorunlarını düşünerek öncesinde vücudumuzun direncini arttırmamız, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz Beslenme planımızla birlikte uykuya ayırdığımız zamanın da düzeli olması gerektiğini biliyoruz.
Diyet Planlaması Nasıl Olmalı ?
Gece ve gündüz sürelerinin değişeceğini hesaba katarak vücudumuzu bu döneme hazırlamalıyız.Bu gibi değişiklerle karşılaşacağımız dönemde öğünleri atlamamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
Temel ihtiyacımız olan su, her dönem olduğu gibi kışa hazırlıkta da tüketimine dikkat edilmesi gereken bir konudur.Su tüketimi ; vücut ısısının dengesinin sağlanmasında , vücudumuzdaki toksinleri atabilmemiz için gereklidir ve önemlidir.
Vücudu değişen hava koşullarına karşı korumak için vitamin ve minerallere ihtiyacımız vardır. Bu nedenle önemli olarak antioksidan özelikte olan E ve C vitaminlerini ele alabiliriz. E vitamini, bağışıklık sistemimizde T ve B hücrelerinin işlevini arttırır.Bitkisel yağlar , yağlı tohumlar (fındık,ceviz…) , avokado, ıspanak gibi besinleri E vitamini kaynağı olarak örnek verebiliriz.Aynı zamanda E vitamini, hormonla dengeyi sağlayıcı olduğundan sağlıklı kilo vermede ve vücudu daha enerjik hissetme açısından yardımcıdır.
C vitamininin bağışıklık ögelerinden
IgA, IgM düzeylerini arttırdığını ve virüslerin aktivitelerini engellediği bilinmektedir. Mandalina, portakal, kuşburnu gibi besinleri, hem C vitamini içeriği hem de mevsime uygun besinler olduğu için tüketimi yararlı
olacaktır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan sebze,meyve grubunun tüketimine dikkat edilmelidir.
Tükettiğimiz bu besinlerin , besin ögesi açısından kayba uğramaması için de doğru pişirme tekniklerinin uygulanması doğru olacaktır.
Kışa hazırlandığımız bu dönemde baharatları da menülerimizde kullanabiliriz.Zerdeçal bu dönemde mutfağımızda bulundurabileceğimiz güzel bir baharat örneği olabilir.Zerdeçalın aktif maddesi olan ‘curcuminʼ E ve C vitamini içerir. Aynı zamanda uyku düzeninde etkili olan ‘serotoninʼ hormonunun salgılanmasını sağlayan bazı vitamin ve mineraller açısından zengindir.
Antiinflamatuar ve antioksidan etkileri olan zerdeçal , mevsim geçişlerinde vücudun sağlığı için olumlu etkileri olan bir üründür. Ayrıca metabolizma hızlandırıcı etkisi, kan şekerini düzenlemede yardımcı olması, hazmı kolaylaştırması gibi çoğaltabileceğimiz yararları da vardır.
Yeterli ve dengeli beslenme sağlık açısından önemlidir.Her besin grubundan vücudumuzun ihtiyacı karşılanacak şekilde alınmalıdır. Sağlığı tehdit eden tek tip beslenmede uzak durulup öğünlerde besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Sağlıkla kalın..
Sevda KIZILTAN