HAŞİMATO TİROİDİ VE BESLENME
Haşimato nedir?
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücuda zarar veren antikorları tiroit bezine yönlendirerek yok etmeye çalışmasıdır.
Haşimato, tiroit bezinin otoimmün; yani kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkan bir tiroit hastalığıdır. Haşimato hastalığı durumunda, vücut tiroit bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroit bezine bağlanarak tiroit hücrelerini harap eder. İlk dönemde hastada ufak bir guatr ve kanda anti-TPO antikor yüksekliği varken TSH, T3 ve T4 hormonları normaldir. Daha sonra zaman içinde hastalık ilerledikçe önce başlangıç halinde tiroit yetmezliği sonra tam tiroit yetmezliği gelişir.
Haşimato hastalığı 1912 yılında Japon bilim adamı Akira Haşimato tarafından tanımlandığı için bu ismi almıştır.
BELİRTİLERİ
En belirgin haşimato belirtileri şöyledir;
- Sıklıkla kilo alma,
- Cilt kuruluğu,
- Kolay üşüme,
- Yorgunluk,
- Kramplar,
- Seste değişiklik
- Ve kabızlıktır.
Bu belirtiler pek çok hastalıkta da görülebileceği için genellikle haşimatoyu tespit etmek zordur. Hastalığın nasıl ortaya çıktığı tam olarak tespit edilmediğinde ailesel durumlara bakılmaktadır. Çünkü bu hastalık aynı aile üyelerinde sıklıkla görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişiler toplumumuzda % 2’lik bir oranı oluşturmaktadır. Ayrıca kadınların daha çok yakalanma riski vardır.
BESLENME VE DİYETİ NASIL OLMALIDIR
Son zamanların dikkat çeken hastalıklarından olan Haşimato hastalığı, özellikle beslenme faktörünün etkili olduğu bir rahatsızlıktır. Bu yüzden hastalar düzenli beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen göstermelidir.
- Tiroidi etkileyen en önemli mineral iyottur. Fazlası alındığında tiroit hastalığına neden olmakta.Bu sebeple iyotsuz tuz kullanılmalıdır.
- Selenyum eksikliği, kanda yer alan TSH ve T4 hormonlarının yükselmesine neden olur.Bu yüzden eksiklik varsa takviye alınabilir.
- Kuru baklagiller çokça tercih edilmelidir. Bitkisel protein kaynağı olan bu ürünler en azından haftada 2 kez tüketilmelidir.
- Lif oranı fazla olan keten tohumunu beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca keten tohumunun E vitamini açısından da zengin bir besin olduğu bilinmektedir. Günde 1 ya da 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu çorbalara ya da salatalara ilave ederek tüketebilirsiniz.
- Tiroidi engelleyebilecek Omega-3 ürünleri sürekli tüketilmelidir. Ayrıca yumurta sarısı, kayısı, maydanoz, bira mayası ve mantar da hastalığa iyi gelen besinler arasındadır.
- Çiğ olarak tüketilmemesi gereken turp, brokoli, hardal, kara lahana ve yer fıstığı da önemli rol oynar.Diyette yer verilmemelidir.
- Ödem sorunlarının da yaşanmaması adına bol su tüketimi yapılması gerekir. Günde en az 8-10 su bardağı su içilmeli.
- Haşimato da kolestrol düzeyi yüksektir. Yağ alımı azaltılmalı. Kullanıldığı zamanlarda ise zeytinyağı kullanılmalı.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği yenilmeli.
- Öğün atlamayın, 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenin.
- Mümkün olduğunca ana öğünlerde glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmeli.
- Ara öğünlerde ise 1 elma veya armut,5-6 adet kuru kayısı, 1 avuç badem,1 bardak süt.. gibi bunlardan biri tercih edilmeli.
- Düzenli egzersizler yaparak vücut sağlığı artırılmalı ve stressiz bir yaşam tercih edilmelidir.
Sağlıkla kalın…
Kaynak : http://hormonlarim.com/tiroid-bezi/hasimato-hastalarinin-beslenme-sekilleri