Top 5 This Week

Related Posts

Diyetisyen geçinenlere dikkat! – LEPTİN HORMONU HAKKINDA DOĞRU BİLGİLER !

diyetisyen-Cenk
Son zamanlarda leptin hormonu hakkında verilen yanlış bilgiler insanların aklını karıştırmaktadır.Bu yazımda sizlere leptin hormonu hakkında en doğru bilgileri vermeye çalışacağım.

Yağ dokusu tarafından sentezlenen ve salgılanan leptin hormonu , enerji alımı ve enerji harcanması arasındaki dengeyi düzenleyerek bir tür anti obezite faktörü olarak fonksiyon görür. Bunun yanı sıra leptin hormonun üreme, sindirim sistemi fonksiyonların düzenlenmesi, sempatik sinir sistemi aktivasyonunun düzenlenmesi, kemik yoğunluğunun belirlenmesi,vücut ısısının düzenlenmesi  ve beyin gelişimi gibi birçok fonksiyonda görevi olduğu bilinmektedir .

Leptin hormonu kanda  serbest ve proteine bağlı formda bulunmaktadır.

Leptin’in aktivitesinden sorumlu olan kısım serbest formudur.Yapılan son çalışmalarda obez bireylerde serumdaki leptin’in büyük kısmının serbest formda olduğu tespit edilmiştir.Buradan çıkarmamız gereken en önemli  ders , kilo alma probleminde ve obezite gelişiminde asıl sorunun leptin hormonunun eksikliği değil , leptin rezistansının oluşmasıdır.

Ne zaman salınır.

Leptin hormonu  yemeklerden 2-3 saat sonra salgılanmaktadır.

Leptin hormonu sabah erken saatlerde en üst seviyeye ulaşırken , öğleden sonra en düşük düzeylere iner. Serum düzeyleri kadınlarda erkeklere oranla daha yüksektir. Bu durum kadınlarda yağ dokusu fazlalığından kaynaklanmaktadır.

Leptin düzeyinin ana belirleyicisi vücut yağ kitlesidir.

Bunun dışında bir çok faktör leptinin regülasyonunda rol almaktadır.

İnsülin, ve prolaktin hormonları  leptin sentezini  stimüle (uyarır ve artırır) ederken. Tiroid hormonları, büyüme hormonu, serbest yağ asitleri, uzun süre soğuğa maruz kalma , noradre­nalin ve adrenalin leptin üzerinde inhibitör            ( azaltır ) etki gösterirler.

 Leptin fonksiyonel bir hormondur.

Özetle leptin hormonu sadece kilo alımı ve verimi ile alakalı bir hormon olmayıp , yaraların iyileşmesi, üreme fonksiyonları , vücut ısısının ayarlanması, bağışıklık sistemi , sindirim sistemi fonksiyonları  ve kemik gelişimi gibi pek çok alanda da rolü olan multifonksiyonel bir hormondur.

Diyetisyen geçinenlere dikkat!

Daha önceki yazılarımda yazdığım gibi diyetisyencilik oyunu oynayan bu kişi! veya kişilerin vermiş olduğu bilgilerinin ne derece yanlış olduğu açıkça ortadadır.

Diyetisyenler domateste biberde salatalıkta verir hatta ve hatta maydanozda! verir diyet reçetelerine bunları teker teker yazar!.Ayrıca diyetisyenler kime kaç dilim ekmek vereceğini çok iyi bilir.Çünkü beslenmenin kişiye özel olması gerektiğini düşünür.

Toplum tarafından saygı duyulan bir meslek grubunu karalamaya çalışan  , kişisel çıkarlar uğruna bilimi ve etik kuralları hiçe sayan kişi! veya kişilerin son dönemde söylemiş olduğu sözler bilinmektedir.

Kilo vermeye ihtiyacı olan insanlara kendi kitaplarını satmaya çalışan bu kişi! veya kişiler hangi amaç uğruna bu sözleri sarf ettiği gayet açıktır.

İcra ettiğimiz DİYETİSYENLİK mesleğinden onur duyduğumu , gurur ve aşk ile mesleğimi icra etmeye devam edeceğimi belirtmek isterim..Kendi meslektaşları tarafından bile eleştirilen bu kişi veya kişilere beslenme bilgileri hakkında itibar edilmemeleri gerektiğini önemle arz ederim.

 

Diyetisyen Cenk ÖZYILMAZ
Alarko Holding – Hillside City Club

Genç Diyetisyenler Ekibi
Genç Diyetisyenler Ekibi
genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Popular Articles