Top 5 This Week

Related Posts

Çalışanların yol izni 4 gün oldu!

Düzenleme, çalışma hayatında izin süreçlerine önemli değişiklikler getirdi. Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Uzmanı İsa Karakaş, “İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi; 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz. Ancak taraflar iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile bu süreleri artırabilirler” dedi.

AVANTAJLI OLANLAR

İsa Karakaş, yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi: Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık izin süreleri de, bu sürelere dörder gün arttırılarak uygulanacak. Örneğin 16 yıl hizmeti olan bir yer altı işçisi, 26 gün yerine 30 gün izine hak kazanacak. Genç ve yaşlı işçiler de yıllık izin bakımından korundu. Bu bağlamda 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle, 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, kıdemi 1 yıl olsa bile 20 günden az olmayacak.

TEK SEFERDE 10 GÜN

Yıllık izin daha önce en fazla 3 parçaya bölünürken, yürürlüğe giren Torba Yasa ile yine bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere işçiye kullandırılacak. Kalan kısmı ise işçi ve işverenin anlaşması ile ihtiyaca göre istenildiği kadar bölünebilecek. Örneğin, 16 yıllık kıdemi olan normal bir işçinin yıllık izni 26 gündür. Bu iznin 10 günü tek seferde olmak şartı ile, kalan 16 gününün 16 defada bile kullanılması artık mümkün.

YOL İZNİ VE YASAKLAR

Yıllık izin esnasında gelir getirici başka bir işte çalışmak kesin olarak yasaklanmıştır. İşverenin bu sürede işçinin çalıştığını tespit etmesi halinde yıllık izin dönemi için ödediği ücreti, işçiden talep etmesi mümkün. Yıllık ücretli izinleri iş yerinin kurulu bulunduğu ilden başka bir ilde geçirecek olan işçilere, talepte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile, gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere 4 güne kadar ücretsiz yol izni verilecek. Hastalık izinleri, yine yıllık izne mahsup edilmeyecek. Bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri de izin süresinden sayılmayacak.

haberin devamı için  BURAYI   tıklayınız.

Popular Articles