YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRAN BESİNLER
Duygu durumumuza göre beslenme düzenimiz değişir. Duygusal değişimler,kimilerini yemeden içmeden keserken kimilerini de mutfaktan çıkarmaz.Acaba duygusal değişimler beslenme düzenini etkilediği gibi yağ yakımını da etkiliyor mu?
Yapılan son araştırmalara göre, evet etkiliyor. Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonu bağırsak hücrelerindeki yağ yakımını hızlandırıyor.
C.elegans üzerinde yapılan son araştırmalarda FLP-7 adlı nöropeptidin sentezinden sorumlu genin silinmesi sonucunda, bağırsak hücrelerindeki yağ yakımının kesintiye uğradığı gözlenmiştir.
FLP-7 adlı nöropeptidin memeli canlılardaki versiyonu olan ‘Tachykinin’ ise yaklaşık 80 yıl önce bilim adamlarınca bulunmuş ancak işlevleri üzerinde yeterli bilgilere ulaşılamamıştır. Sadece bağırsak kaslarındaki kasılmada etkili olduğu yönünde kısıtlı bir etki metabolizması tespit edilmiştir.
Uzun yıllar sonra Tachykinin ve Serotonin arasındaki ilişki C.elegans üzerinde sürdürülen çalışmalarla ispatlanmıştır.
Beyindeki serotonin miktarındaki artışa bağlı olarak nöronlardan salgılanan bir nöropetid olan FLP-7,dolaşıma verilerek bağırsak hücrelerindeki yağ yakım sürecini başlatır. Beyindeki serotonin sentezini uyaran etkenler sonucunda artan serotonin, FLP-7 sentezini uyararak dolaylı olarak bağırsaklardaki yağ yakımını başlatır.
Yapılan çalışmalarda,serotonin miktarının normal seviyesinin üzerinde olması ise herhangi bir yan etkiye neden olmaksızın yağ yakımının daha fazla gerçekleşmesini sağlamıştır.
Serotonin, triptofan aminoasidinden sentezlenen bir hormondur. Besinlerle doğrudan alımı olmasa da triptofan içeriği yüksek besin tüketimi, serotonin üretiminde artışa neden olacaktır.Triptofan içeriği yüksek olan besinlerin;triptofanın emiliminin kolaylaşması ve dolaşıma verilmesi için kompleks karbonhidratlar ile tüketimi önerilir. Karbonhidrat sindirimi sonucunda kana salgılan insülin triptofanın dolaşıma katılmasında etkilidir.
Triptofan açısından zengin olan besinlere aşağıdaki besinleri örnek verebiliriz.
YUMURTA
Kan triptofan seviyesini önemli bir miktarda artırdığı yapılan son çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca kolesterol problemi olmayan bireylerde antioksidan özelliği ile triptofan ve tirozin aminoasitlerince zengin olması nedeniyle yumurta sarısının tüketimi önemlidir.
PEYNİR
ANANAS
Zengin triptofan içeriği sayesinde yağ yakımını hızlandıran ananas,içerdiği bromelin sayesinde kanser hastalarında kemoterapinin yan etkilerini engellemesi açısından da önemlidir.
SOMON
Somon triptofan içeriğinin yanı sıra; kolesterol seviyesinin dengelenmesi ve yüksek kan basıncının düşürülmesinde de etkilidir. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinin de önemli bir kaynağıdır.
ÇİĞ FINDIK, BADEM, YER FISTIĞI
Zengin triptofan içeriklerinin yanı sıra günde 1 avuç olmak üzere düzenli tüketimi kanser, kalp krizi ve solunum problemi riskini azaltır. Aynı zamanda lif, antioksidan ve vitamin açısından da zengin bir içeriğe sahiptir.
HİNDİ
Son olarak,
Serotonin seviyesinin artırılmasında besinlerin yanı sıra düzenli egzersiz ve güneş ışığı da önemli bir etkiye sahiptir.
Sağlıklı ve huzurlu günler…
Tuğçe Bayar
KAYNAKÇA
http://www.healthline.com/health/healthy-sleep/foods-that-could-boost-your-serotonin?m=2#Foodandmood9
http://neurosciencenews.com/flp-7-fat-burning-6018/ (accessed January 27, 2017).