Prof. Dr. Yeşilada’nın anlattıklarına göre, ‘’ Bitki çaylarından istenen faydayı almak için bilinçli hazırlamak ve tüketmek gerekir.’’ Dedi.
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, yaptığı açıklamalarda her yıl etkisi artan soğuk havanın şu günlerde daha çok hissedildiğini ve vücudumuzun direncini artırmak ve kışı sağlam bünyeyle geçirmek ve hastalıklara karşı korunmanın önemini vurguladı.
Bir çok insanın günlük olarak tempodan geri kalmamak için yeni formüller yaptığını anlatan Yeşilada, en tehlikeli düşüncenin, ‘’Bana bir şey olmaz’’ fikri olduğunu da ekledi.
Yeşilada, işin sırrının bakteri ve virüslerden kaçınmak olduğunu belirterek bunların üzerine korunma formülleri inşa ediliyor olduğunu anlattı.
Çevremizde hasta birisi varsa, toplu taşıma araçları kullanılıyor ve kalabalık ofislerde ya da ortamlarda kalınıyorsa hastalıklardan korunma öneminin daha da artmakta olduğunu söyleyen Yeşilada, ‘’Basit ve etkili yöntemlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. En doğal yol ise bitki güçlerini kullanmaktan geçer. Bitki güçlerinden bitki çayları içerek faydalanabiliriz. Bitkiler tek tek ya da birbirinin etkilerini destekleyecek şekilde karıştırarak kullanılabilir. Her gün 2 ya da 3 fincan ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, zencefil gibi bitki çayları içmek gün boyu maruz kalınan bakterileri ve virüsleri engelleyebilir.’’ Dedi.
Bilinçsiz Hazırlanan Çaylar Zarar Verir
Prof. Dr. Yeşilada’ya göre antibiyotiklerin bulunmasından önce insanların soğuk algınlığı ve tüm hastalıklarda bal kullandığını anlattı ve devam etti. ‘’Bitki çayı seçimlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus iyi araştırmaktır. İçeriğinin ne olduğunu bilmediğiniz şeyi içmek istemezsiniz. Öncelik olarak soğuk havalarda bağışıklık sisteminizi destekleyecek içeceklere yanaşmalısınız. Ihlamur, zencefil, adaçayı gibi bitki çayları bağışıklığı güçlendirir. Önemli olan bitki çaylarını bilinçli hazırlamak ve tüketmekten geçer. Uygun olmayan şekillerde hazırlanmış ve içeriğinde ne olduğu bilinmeyen, açıkta satılan bitkiler faydadan ziyade zarar verir. Güvenilen yerlerden alınan bitkileri doğru oranda karıştırmak çok önemli.’’ Dedi.
Soğuk Algınlığı Karşısında Adaçayı İçebilirsiniz
Yeşilada, Avrupa’da 27 ülkede yetiştiriliyor olan ve Türkiye’de de iki tıp fakültesinin katılım gösterdiği araştırma sonunda insanların soğuk algınlığına karşı en çok balı tercih ettiğinin altını çizerek anlatmaya devam etti. ‘’Bu yüzden soğuk algınlığı konularında etkisi oldukça fazla olan ıhlamur ve zencefil gibi bitki çayları bal ile karıştırıldığında etkileri artacaktır. Adaçayı da soğuk algınlığı karşısında etkilidir. Ağız ve boğaz iltihaplarının yok edilmesinde de işe yarar. C vitamini açısında zengin olan kuşburnu çayı da antioksidan özelliği taşımaktadır. Kuşburnu çayı, soğuk algınlığı, üşütme gibi hastalıklara karşı koruyucu olması için günde 2 kez içilebilir. Son yıllarda popüler olan ekinezya bitkisi de üst solunum yolları rahatsızlıklarını engellemeye yardımcı olmaktadır. Ekinezya, soğuk algınlığı ve virüslerin yol açtığı hastalıkların engellenmesinde ve boğaz, akciğer gibi organlarda oluşabilecek hasarları da engeller.’’ Dedi.