Top 5 This Week

Related Posts

Diyabet Çocukları da Etkileyebiliyor

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, çocuklarda da diyabetin görüleceğini belirtti. Geceleri idrar kaçırma yoluyla kendini belli eden diyabet, halsizlik yapıyor.

Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, önceden Tip 2 diyabetin ilerleyen yaşlarda ortaya çıktığını ama günümüzde çocuklarda bile görülebildiğini ve bunun nedeninin de şişmanlık olduğunu belirtti.

Diyabet hastalığına yakalanan çocuklar, geceleri idrar kaçırıyor

Diyabet hastalığına yakalanan çocuklar geceleri idrar kaçırıyorlar ve sık sık idrara çıkıyorlar diye söyleyen Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, ‘’Diyabetli kişilerde görülen idrara çıkma ihtiyacı nedeniyle günlük olarak tuvalete gitme sayısı artıyor. Bununla da kalmayıp kişi, geceleri de tuvalete gidiyor. Çocuklarda da bu durum altını ıslatma olarak ortaya çıkıyor. Vücut idrar ile kaybedilen suyu yerine koymak yerine bireyin su içme ihtiyacını artırıyor. Su içilmezse de ağızda kuruluk meydana geliyor.’’ Dedi.

Kilo kaybı ve halsizlik en belirgin özellikleri

İştah kaybı ve halsizlik hissettirdiğini de belirten Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, şöyle devam etti. ‘’Yüksek şekere bağlı olarak yaralar geç iyileşir, kız çocuklarda genital bölgelerde zor geçen mantarlar oluşur. Mantarlara bağlı olarak ise kaşıntılar ve kızarıklıklar oluşur. Karaciğerin enerji elde etmesi için yağları yakması da karın ağrılarına ve kusmaya giden sonuçlar doğuruyor. Bu durum şiddetlendiğinde de soluk alma hızı artıyor, çocuklarda grip olma olanağı artıyor. Ağızda çürük meyve kokusu ve yanaklarda kızarmalar deride yumuşama sonucu ortaya çıkıyor. Bu durumun en şiddetli hali ise diyabetik ketoasidoz adındaki koma durumudur. Bu koma durumu ise Tip 1 diyabetli çocuklarda görülüyor. Tanı nekadar gecikir ise komaya girme olanağı o kadar artıyor.’’ Dedi.

Açlık ve tokluk şeker ölçümü belirleyicidir

Diyabetten dolayı gelen şikayetlere tanı konulması için açlık, tokluk kan şekeri seviyeleri kontrol edilmelidir diyen Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, ‘’ Açlık kan şekeri 126 mg/dl olmalıdır. Rastgele baktığımız kan şekeri de 200 mg/dl olması tanı konulmasında faydalıdır. Tip 2 diyabetten şüphelenirse şeker yükleme testi yapılarak hastalık araştırılıyor.’’ Dedi.

Yaşam tarzınızda değişiklikler yapın

Diyabet tanısı yapılan çocuklar ve ailelerinin yaşam tarzlarını değiştirilmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, ‘’Çocuklar ne kadar erken dönemde tanı alırsa o kadar az zararla hastalığı atlatırlar. Bu sebeple diyabetin nedenlerini bilmek ve çocuklarda da olabileceğini düşünmek gerekir.’’ Dedi.

Genç Diyetisyenler Ekibi
Genç Diyetisyenler Ekibi
genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Popular Articles