Reflü; mide asidinin artmasıyla mideyle yemek borusu arasındaki valf görevi gören kapakçığın zorlanarak, mide asidinin yemek borusuna kaçması durumudur. Bazı gıdalar mide asidinin artmasına sebep olurken, bazıları mide asidini baskılamaktadır. Sindirim sistemi tepkimeleri, bireylere göre değişiklik göstermektedir.
Yapılan çalışmalarda bitkisel kaynaklı proteinle beslenildiğinde, valf görevi gören kapakçık zorlanmıyor ve bu kasın gelişimine katkıda bulunuyor dolayısıyla reflü oluşumunu engelleniyor.
Reflüye iyi gelen besinler genellikle lifli gıdalardır. Tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzelerin yanı sıra kurubaklagiller lifli gıdalardandır. Lif içeren besinler mide asidini baskılayarak reflü riskini azaltmaktadır. Ancak domates, portakal, mandalina ve greyfurt gibi besinler mide asidinin artmasına sebep olur ve reflüye neden olmaktadır.
Reflüde en çok önerilen besinler ; Muz, elma, armut, çilek, brokoli, lahana, havuç ve fasülyedir.
Bunun yanı sıra reflüde mide asidini arttıran ve önerilmeyen besinlerden bazıları;
Domates, portakal, portakal suyu, mandalina, greyfurt, baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak, limon, limon suyu, yağlı yiyecekler, bira, şarap, kahve, koruyucu içeren konserveler, çikolata ve çaydır.
Mücahit ÖKLÜK
European University of Lefke’de Beslenme ve Diyetetik