Top 5 This Week

Related Posts

Kefirin mikrobiyota ve sağlık üzerine etkileri

Hürmet Küçükkatırcı 2016KEFİRİN MİKROBİYOTA VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Beslenme, dinamik yapısı itibariyle sürekli gelişime ve ilerlemeye açık bir bilim dalıdır. Beslenme ve diyetetik öğrencileri ve diyetisyen adayları olarak, bizlere düşen görev ise alanımızdaki gelişmeleri yakından takip etmek ve yeni bilgiler ışığında birikimlerimizi güncelleştirmektir.

Bu yazımda sizlerle; obezite üzerinde etkisi olabileceği düşünülerek son yıllarda öne çıkan mikrobiyota konusu ile olumlu duyusal özellikleri sonucu tüketiminin arttırılması gerektiğine inanandığım kefir ile ilişkili kaleme alınmış, 2016 yılında yayımlanan, bilimsel makalenin çevirisini paylaşmak istedim.

Faydalı olacağını umuyor, keyifli okumalar diliyorum.

FERMENTE İÇECEK KEFİRİN MİKROBİYOTA VE SAĞLIĞI GÜÇLENDİRİCİ ÖZELLİKLERİ

ÖZET

Kefir, kefir taneciği olarak adlandırılan kompleks protein ile ekzopolisakkrit içeren tortu ve laktik asit bakterileri içeren sütün simbiyotik fermentasyonu ile üretilen kompleks fermente süt ürüdür.

Tıpkı diğer fermente süt ürünleri gibi, kefirin de sağlık açısından birçok faydaları vardır;

  • kolestrol metabolizması,
  • ACE enzim inhibisyonu,
  • antimikrobiyal aktivite,
  • tümör baskılanması,
  • yara iyileşmesinin hızlanması,

–    alerji ve astımı hafifletmek de dahil olmak üzere immün sistemi modüle etmek

olarak sıralanabilir.

Raporlar; doğal olarak probiyotik içeren kefire olan ilginin artmasına odaklanarak, bu alanda yapılacak çalışmalara öncülük etmektedir.

SONUÇLAR

Bu çalışmanın amacı, kefirin mikrobiyal kompozisyonunun sağlık üzerindeki faydalı etkilerini nasıl gerçekleştirdiğini anlatmak ve özetlemektir. Kefir, tüketimi ile ilişkili olarak birçok farklı faktör üzerinde etkili olan dinamik fermente süt ürünüdür. Bu faktörler, çeşitli maya ve bakteri türlerini içeren kefiran ve diğer ekzopolisakkritler gibi metabolitleri içerir.

Kefirin sağlık üzerine faydalı etkileri yaklaşık 100 yıldır bilinmesine rağmen, bu faydaların net hali üzerine çalışmalar henüz yapılmamıştır. Hayvan modelleri üzerinde gerçekleştirilen in vitro analizleri, kefirin sağlık üzerindeki pozitif etkilerini açıklamaya izin vermiştir.

Kefir tüketimi spesifik fraksiyonlar ve organizmalar yardımı ile birçok pozitif etki sağlar. Bu etkiler; kolestrol metabolizması ve yara iyileşmenin geliştirilmesi, immün sistem ve mikrobiyomların modülasyonu, hatta alerji ve kanserin hafiflemesini dahi içerir. Kefirin bu bir dizi olumlu duyusal özellikleri, gelecekte hem geleneksel kefirin hem de geleneksel kefir ürünlerinin popülerliğinin artmasına yol açacaktır.

Kefirin faydalı karekteristik özelliklerinin kötüye kullanılmaması amacıyla, kefirin kompozisyonun derin bir şekilde anlaşılması önemli ve krititktir. Bu esnada, gelişen teknoloji sayesinde metagenomik analizlerin yapılması en gerçekçi bakış açısıdır.Bu bilgilerin ışığında kefire fenotip özelliklerini veren organizmaların izole edilmesi ve tanımlanması çok daha kolay olacaktır. Bu bilgilere ek olarak, kefirin mekanizması üzerine önemli veriler ve kefir ile özdeşleştirilen olumlu etkilerden sorumlu ajanlar hakkında da daha kesin bilgiler elde edilecektir.

Tüm bu çalışmaların sonucu olarak geleneksel kefir ve geleneksel kefirden üretilen fermente süt ürünlerinin tüketiminin artması beklenmektedir.

[vc_cta h2=”Yazar : Hürmet Küçükkatırcı ” txt_align=”center” style=”flat” color=”blue” css_animation=”top-to-bottom”] Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

Kaynak: Benjamin C. T. Bourrie, Benjamin P. Willing,and Paul D. Cotter Front. Microbiol. 2016; 7: 647. Published online 2016 May 4.

Hürmet Küçükkatırcı
Hürmet Küçükkatırcı
Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Popular Articles