BESİN ALERJİNİZ VARSA DİKKAT!
- Besin alerjisi nedir?
Genellikle besinlerin bizzat kendilerinin ya da besinlerle birlikte alınabilecek başka etkenlerin, immünolojik ya da immünolojik olmayan mekanizmalarla oluşturabileceği anormal tabloyu bu başlık altında toplayabiliriz.
- Besin alerjisinin belirtileri nelerdir?
Besin alerjilerindeki klinik bulgular çok değişkendir. Bulgular besin antijeninin özelliğine, genetik yatkınlığa ve kişinin yaşına bağlı olarak değişebilir.
-
Mide-barsak sistemi: Belirtilerin %50-80 i bu sisteme aittir. Ağız ve dilde kızarıklık ve yanma, bulantı ve kusma, ishal, barsak emilim bozukluğu, karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık
- Deri bulguları: dudakta şişme, anjioödem, kaşıntı, döküntüler, egzema
- Solunum sistemi bulguları: hapşırma, burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı, sık soluma
- Diğer bulgular: anaflaksi ve şok, eklem şişliği ve ağrısı, baş ağrısı, uyku hali, aşırı uykusuzluk
- Hangi besinler alerjiye neden olur?
İnsanlar doğduktan sonra yaşamları boyunca binlerce farklı besin ile karşılaşmaktadırlar. Bu besinlerin içerisinde besin ögesi dediğimiz daha küçük yapı taşları mevcuttur. Bunlar; protein, yağ, karbonhidrat, su, vitamin ve minerallerdir. Hazır gıdalarda ise bu besin ögelerine ek olarak gıda katkı maddeleri eklenmektedir. Besin ögeleri arasında alerjiye yol açan maddeler genellikle protein yapısındadır.
- İnek sütü
- Yumurta
- Balık ve kabuklu deniz ürünleri
- Kabuklu ve yağlı kuru yemişler( fındık, fıstık vb.)
- Etler
- Tahıllar
- Meyveler ve sebzeler
- Kuru baklagiller
- Baharatlar ve çeşni vericiler
- Çikolata, bal ve bazı içecekler
[/vc_cta]
Hazır gıdalara eklenen katkı maddeleri de bazen insanlarda alerjilere neden olabilir. Alerjik reaksiyonlara neden olan bazı maddeler şunlardır:
- Aspartam
- Benzoatlar
- MSG(mono sodyum glutamat)
- Gıda boyaları
- Nitrat ve nitritler
Besin alerjileri ile nasıl başa çıkabiliriz?
Öncelikle alerjik reaksiyon verdiğiniz besini hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Bunun yanında bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
- Besin etiketlerine dikkat edin. Alerjik reaksiyon gösterdiğiniz besin sadece tek tüketildiğinde değil, başka bir besinin içinde yer aldığında da vücudumuzda aynı tepkilerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle; besin etiketlerini dikkatlice okuyup, alerjik olduğunuz besinin satın alacağınız besinin içinde yer alıp almadığını belirlemelisiniz.
- Biz diyetisyenlere danışın. Diyetisyeniniz, alerjik olduğunuz besinle ilgili bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda o besin diyetinizde olmadan da besin çeşitliliği sağlamanızda size yardımcı olur.