Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Idare Heyeti Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik , diyabet hastalarında, cerrahi rehabilitasyonun erken bir dönemde yapılmasının kritik kilo sorunu olmaması halinde şekeri düzeltebildiğini ifade etti .
Doç. Dr. Alper Çelik , çalışmanın sonuçlarının; 1 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşen Dünya Diyabet Kurultayında Dr. Geltrude Mingrone tarafından sunulduğunu, raporun bununla beraber Diabetes Care adlı tıp mecmuasında de yayımlandığını belirterek , “Yayımlanan raporda; (Swedish Obese Subjects) başlığı altında yapılmış olan iş ile beraber , öbür iki muayenehane araştırmada bulunan toplamında 727 hastaya ilişkin bilgi incelendi. Uzmanlar; diyabet müddetinin az meydana gelmesinin , cerrahi öncesinde açlık kan şekerinin düşük meydana gelmesinin ve ince bağırsakları da içerir cerrahi işlemlerin; birbirlerinden müstakil olarak diyabetteki düzelme oranlarını tespit edildiğini ifade etti ” diye konuştu .
AMELİYAT ÖNCESİ KİLO FAZLALIĞI ŞEKERİN DÜZELME ORANINI BELİRLEMİYOR
Günümüze kadar; obezite cerrahisi için hasta seçiminde, bir bir kriter yer aldığını ifade eden Dr. Mingrone; “Kontrol edilemeyen diyabet ile bağlı olarak , ameliyat olabilmek için hasta olanların şişman olmaları gerektiği düşünülüyordu. Ancak, araştırma gösteriyor ki, kilo fazlalığınız şekerin düzelme oranıyla ilgili hiç bir düşünce vermiyor” diye konuştu .
Dr. Mingrone; günümüzde, cerrahi rehabilitasyonun , diyabette düzelme ve kan şekeri kontrolünde iyileşme sağlanmasında etkili olduğunu kanıtlayan yeterli sayıda yayın olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Endokrinolog, cerrahi iyileştirme ile ilgili olarak, görece küçük çalışmalar yerine , geniş gruplarda yapılmış olan, az ve uzun sürede ortaya çıkabilecek sorunların bulunduğu verilere fazladan ulaşmak isteyecekdir. Bu istikametteki en büyük sorun; bir ilaca yönelik, geniş gruplarda yapılmış olan bir araştırma için ilaç firması ödeme yapabiliyorken; obezite cerrahisi için, yalnızca kamu fonlarından küçük burs sağlanabilmesidir.”
”BİNLERCE ŞEKER HASTASI BU YÖNTEMLE TEDAVİ EDİLDİ”
Diabetes Care dergisinin editörü Dr. William T. Cefalu ise şunları söyledi: “Bu iş ile, bir şeker hastası için ameliyat tedavisi düşünülürken, sadece kilo fazlasının değerlendirilmemesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Ameliyat edilen hasta olanların takipleri kilo değerlerinden müstakil olarak şekerin düzeldiğine işaret etmekte” diye konuştu .
Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Idare Heyeti Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik ise; bu uygulamanın tıp literatüründe Metabolik Cerrahi olarak adlandırıldığını ifade etti .
Türkiye’de, 2008 yılından bu yana binlerce şeker hastasının bu yöntemle iyileştirme edildiğini anlatan Çelik, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bizim yıllardır savunduğumuz ifadelerin dünyanın önde gelen sağlık otoriteleri tarafından bugün kabul ediliyor olması, ironik bir durum. Bizler ameliyat ettiğimiz hasta sayıları tarafından dünyanın en geniş iki. serisine sahibiz. Türkiye, Metabolik Cerrahi ile ilgili takip eden değil, izleyen ülke konumundadır.”
Kaynak : http://www.posta.com.tr/saglik/HaberDetay/Seker-tedavisinde-ezber-bozan-arastirma-.htm?ArticleID=322210