DEĞERLİ BİLİM İNSANLARI
Platformumuzun “İnsanı merkeze alarak, Helal ve Sağlıklı Gıda konusunda yaratılış gayesine uygun fayda üretmek, muhtemel zararları tespit ederek tedbirler önermek, alternatif ve yenilikçi düşünerek ulusal ve küresel boyutta süreçler geliştirmek” misyonu ile düzenleyeceğimiz kongre için; tarihteki bu güçlü “ilim şehri” misyonu ile de hep başrolde olan İstanbul’u seçtik. İstanbul medeniyetlerin kesiştiği bir açık hava Müze şehirdir. Roma, Bizans İmparatorluklardan ve Osmanlı Devletinden izler ve eserler taşır. İstanbul her devirde bir Kültür, Sanat, Bilim ve İlim şehri olmuştur.
Şimdiye kadar biri ulusal (2011, Ankara) diğeri uluslararası (2013, Konya) olmak üzere 2 kongre, İstanbul, Konya, Aydın ve Isparta gibi çeşitli illerde 9 çalıştay ve çok sayıda panel ve konferans düzenleyen platformumuz, Uluslararası 3. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi için ana temayı: “Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalılık ve Sürdürülebilirlik”olarak belirlemiştir.
Her geçen gün artan gıda çeşitliliği ve tüketim baskısı ile giderek doğal ve sağlıklı olandan uzaklaşan insanoğlu, diğer taraftan giderek artan ve çeşitlenen diyet önerileri karşısında kaybolan sağlığına tekrar kavuşmak için ne yapacağını bilemez ve şaşkın bir halde çabalamaktadır.
Yapılan araştırmalarda; beş kişiden üçünün kilo problem olduğu, 60 milyonluk Britanya’da bir yıl içinde 34 milyon kişinin diyete başvurduğu ve bu diyette uzun dönemdeki genel başarı oranının ise ancak %1-5 arasında kaldığı rapor edilmiştir. Bu insanlar, bu başarısız diyetler için bir yılda yaklaşık 35 milyar TL harcamışlardır. Dolayısı ile diyet sektörü giderek bir ‘diyet endüstrisi’ haline dönüşmektedir. Başarısızlık, kendine olan güveni, inancı ve öz saygınlığını kaybetme yanı sıra moral yıkım ve travmaya neden olmaktadır.
Peki, sorun nerede? Sorun yanlış diyet seçimleri mi?
Bizce: Sürdürülebilir ve başarılı bir diyetin ön şartı: başarılı bir irade eğitimi/bilincidir.
İslam literatüründe ‘niyet ıslahı’ veya ‘nefis tezkiyesi’ olarak adlandırılan irade eğitimi ile helal, sağlıklı ve doğal olanı tercih etme ve bilinçli olarak az tüketme sağlıklı nesillerin temel hayat felsefesi olmalıdır.
Bu konuda üretici, tüketici, diyetisyen, gıda mühendisleri, aile hekimleri ve psikiyatristler kadar eğitimciler, psikologlar ve NLP uzmanları ile fıkıh, hadis ve tasavvuf alanlarında başta olmak üzere ilahiyatçıların söyleyeceği önemli ve insanlığa yol gösterici şeyler olacağını, sürdürülebilir helal gıda teminindeki güncel sorunları mali ve siyasi boyutlarıyla tartışarak çözüm önerilerini sunacaklarını düşünüyoruz.
Kongremizin sonuç bildirgesinde, sürdürülebilir sağlıklı beslenmenin temini için, irade eğitiminin öncüllendiği, yeni bir uygulamalı beslenme modelinin önerilmesine, başta inançlı kesimlere olmak üzere tüm insanlığa faydalı olacak temel mesajların ve bir yol haritasının verileceğine içtenlikle inanıyoruz.
Düzenleme Kurulu
http://ihhfc.helalvesaglikli.org/tr/
https://www.facebook.com/events/1640962122843436/