Memur ve Sözleşmelilerden Alınacak Yemek Ücretleri Belli Oldu
Maliye Bakanlığının, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 15 Ocak 2015’ten itibaren uygulamaya girecek.
ÖĞLE YEMEĞİ ÜCRETLERİ
Bakanlar Kurulu kararı ile yemek bedelinin bütçeden karşılanmayan kısmının yemek yiyenlerden alınacağının hükme bağlandığı hatırlatılan tebliğe göre, bu çerçevede öğle yemeği servisinden faydalanan memurlardan alınacak yemek bedelleri belirlendi. Bu yıl öğle yemeği servisinden faydalanacak memurlardan ücretlerine göre günlük 1,05 lira ile 4,05 lira arasında ücret alınacak, Sözleşmeli personel de aldıkları ücrete göre günlük 1,25 lira ile 4,86 lira arasında öğle yemeği bedeli ödeyecek.
YENİ FİYATLAR
Buna göre, ek göstergesiz görevlerde bulunan memurlardan alınacak öğle yemeği ücreti günlük 1,05 TL, 1100’e kadar (1100 dahil) ek göstergeli görevlerde bulunanlardan günlük 1,75 TL, 2200’e kadar (2200 dahil) ek göstergeli görevlerde bulunanlardan günlük 2,14 TL, 3600’e kadar (3600 dahil) ek göstergeli görevlerde bulunanlardan günlük 2,76 TL, 4800’e kadar (4800 dahil) ek göstergeli görevlerde bulunanlardan günlük 3,65 TL, 4800’den daha yüksek ek göstergeli görevlerde bulunanlardan günlük 4,05 TL öğle yemeği ücreti alınacak.
SÖZLEŞMELİ PERSONELİN ÖDEYECEĞİ ÜCRET
Sözleşmeli personelden, aylık brüt sözleşme ücreti 2,245 TL’ye kadar (2,245 TL dahil) olanlardan günlük 1,25 TL, aylık brüt sözleşme ücretleri 3,790 TL kadar (3,790 TL dahil) olanlardan günlük 2,14 TL, aylık brüt sözleşme ücretleri 5,235 TL kadar (5,235 TL dahil) olanlardan günlük 3,85 TL, aylık brüt sözleşme ücretleri 5,235 TL üzerinde olanlardan günlük 4,86 TL yemek bedeli alınacak. Kuruluşlar hizmetlerinin özelliği, yemek maliyetleri ve yemek servisinin farklı mahallerde daha iyi şartlarda sunulması gibi hususları dikkate alarak belirtilen miktarların üzerinde yemek bedeli tespit edebilecek.
SOSYAL TESİSLERİN ÜCRETLERİDE BELİRLENDİ
Kamuya ait eğitim ve dinlenme tesisleri, misafirhaneler, kreş ve çocuk bakımevleri ile spor tesislerinden yararlanma ücretlerini belirledi. Tebliğe göre, kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen yüzme havuzu, hamam, sauna, sıcak su, plaj gibi 15 ve daha fazla özellikli eğitim ve dinlenme tesislerinde kişi başına günlük 14,85 lira yemek ve 5,85 lira (1 Temmuz – 15 Ağustos döneminde 7,75 lira) konaklama bedeli alınacak.
Özelliklerden asgari 12 ve en fazla 14 tanesini taşıyan tesislerde kişi başına günlük 12,75 lira yemek ve 5,10 lira (1 Temmuz – 15 Ağustos döneminde 6,60 lira) konaklama bedeli ödenecek. Özelliklerin 12 tanesinden daha azı bulunan tesislerde kişi başına günlük 10,10 lira yemek ve 4,25 lira (1 Temmuz – 15 Ağustos döneminde 6,25 lira) konaklama bedeli alınacak.
Ayrıca, konut veya bağımsız bölümde, buzdolabı bulunanlarda günlük en az 2,10 lira, televizyon bulunanlarda 2,30 lira ve klima bulunanlarda 3,20 lira, konut başına ilave bedel alınacak.
MİSAFİRHANELER
Misafirhanelerden yararlanan kurum personeli kişi başına her gece için en az 7,75 lira ödeyecek. İdarelerce, verilen hizmetin özelliği, maliyeti ve standardın üzerinde olması, odadaki yatak sayısı gibi hususlar dikkate alınarak daha yüksek konaklama bedeli tespit edilebilecek. Misafirhanelerden yararlanacak geçici görevli kamu personelinden alınacak konaklama bedeli, geçici görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki hükme göre yüzde 50 artırımlı miktarının tamamını, daha sonraki günler için ise artırımsız gündeliklerinin yarısını geçemeyecek. Geçici görevli denetim elemanlarından alınacak konaklama bedeli ise yurt içi gündeliklerinin yüzde 50 artırımlı miktarının tamamından fazla olamayacak.
Misafirhanelerden yararlanan geçici görevli personel hangi kamu kurumunda çalışırsa çalışsın aynı tarife uygulanacak. Diğer sosyal tesislerden yararlandırılan geçici görevli kamu personeli ile geçici görevli denetim elemanlarından alınacak konaklama bedelinde de bu hükümler uygulanacak.
Kiralanmış olan yerler dahil kurumun tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması halinde (lojman olarak tahsis edilenler hariç), bu yerler de misafirhane kapsamında değerlendirilecek.
KREŞ VE ÇOCUK BAKIMEVLERİ ÜCRETLERİ
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kreş ve çocuk bakımevlerine kabul edilecek devlet memurları ile diğer kamu personelinin her çocuğu için aylık bakım ücreti asgari 140 lira olarak tespit edildi. Ancak belirlenen asgari aylık ücretlerin kreş ve çocuk bakımevi hizmetlerinin karşılanmasında yeterli olmadığı durumlarda, kurum ve kuruluşlar belirlenen ücretin üzerinde bedel tespit edebilecek.
SPOR TESİSLERİ
Kurum personeli de dahil olmak üzere her türlü futbol, basketbol, voleybol salon ve sahalarından, tenis kortlarından, yüzme havuzlarından, su ve kış sporlarının yapıldığı yerlerden veya diğer spor tesislerinden yararlananlardan, bir saatlik yararlanma karşılığı, spor alet ve malzemelerinin kendilerince temin edilmesi halinde kişi başına en az 5,10 lira, tesisten temin edilmesi halinde kişi başına en az 7,75 lira bedel alınacak. Amatör spor müsabakaları sırasında lisanslı sporcuların antrenman amacıyla veya öğrencilerin ders programı çerçevesinde belirtilen tesislerden yararlanmaları halinde ilgili idarelerce gerekli görüldüğü takdirde bedel alınmayabilecek veya daha az bir bedel alınabilecek.
Hamam, sauna ve kaplıcalardan bir saatlik yararlanma karşılığı kişi başına en az 9,15 lira bedel alınacak.
Spor tesisleri ile hamam, sauna ve kaplıcaların eğitim ve dinlenme tesisleri içinde yer alması durumunda, belirli devreler itibarıyla dinlenme amacıyla kalanların bu tesislerden yararlanmaları halinde belirtilen bedellerin dörtte biri alınacak. Bu tesislere abone olan kamu personelinden alınacak 1 aylık abone bedeli, yukarıda belirtilen miktarların 15 katından az olmamak kaydıyla kurumlarca belirlenebilecek.
ORTAK HUSUSLAR
Kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin işletme giderleri için ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerinden herhangi bir katkıda bulunulmaması esas olacak. Söz konusu tesislerin bakım ve onarımlarının yaptırılabilmesini sağlamak amacıyla bu tesislerden yıl içinde elde edilen gelirlerin brüt tutarının yüzde 5’inden az olmamak üzere ayrılacak tutarlar ayrı bir hesapta tutularak söz konusu ihtiyaçlar için harcanacak. Bu hesaptan yapılacak harcamalarda, hizmetin sunumu açısından ihtiyaç duyulan döşeme ve demirbaş alımlarında Başbakanlık ve/veya Bakanlıkça çıkarılan ya da çıkarılacak tasarruf genelgesi, talimatı ve tebliğlerine uyulacak.
Tesislerde merkezden geçici görevle gönderilecek personel sayısı asgari seviyede tutulacak ve 2014 yılında görevlendirilen personel sayısı hiç bir şekilde aşılmayacak. Bu tür yerlerde, 2015 yılında, merkezi yönetim bütçesi ile döner sermaye ve fonlardan ücret ödenmek üzere ilk defa personel istihdam edilmeyecek, ancak ücreti sosyal tesis işletme gelirlerinden karşılanmak üzere ilk defa personel istihdamı yapılabilecek.
Kuruma ve/veya mensuplarına yardım ve hizmet amacıyla kurulan fon, vakıf, dernek ve benzeri kuruluşlar eliyle işletilen tesislere kurum bütçesinden doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunulmayacak.
Kamp dönemleri için tespit edilen tarifenin yüzde 20’si müracaat sırasında avans olarak alınacak. Kamp tahsis edilemeyenler ile kamp döneminin başlamasından bir hafta öncesine kadar vazgeçenlere avansları aynen iade edilecek. Geçerli bir mazereti olmaksızın bu süreden sonra vazgeçtiklerini bildirenlere her gün için yüzde 5 kesinti yapılarak avansları iade edilecek. Kamp döneminin başlamasına kadar vazgeçtiklerini bildirmeyenlerin ise avansları iade edilmeyerek gelir kaydedilecek.
Tesislerin lokanta (alakart usulüyle yemek çıkarılması halinde alakart yemek bedelleri dahil), pastane, kafeterya, büfe, disko ve diğer hizmet verilen yerlerinde yemek, kahvaltı, içki, meşrubat, çay, kahve ve benzeri hizmet bedelleri hiçbir şekilde maliyetinin altında olmayacak.
Kurum veya kuruluşun eğitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, kreş ve çocuk bakımevlerinden yararlandırılan o kurum ve kuruluşun emeklisi ile o kurum ve kuruluşun personelinin veya emeklisinin eşleri, üstsoy ve altsoylarına, kurum personeli için belirlenen tarife uygulanacak. Kurum veya kuruluşun eğitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, kreş ve çocuk bakımevlerinden yararlanan diğer kurum ve kuruluşların personeli ve emeklileri ile bunların eşleri, üstsoy ve altsoylarından ise kurum personeli için belirlenen tarifenin yüzde 25 fazlası alınacak.
Eğitim ve dinlenme tesisleri ile misafirhanelerden bunların dışında yararlandırılanlara kurum personeli için belirlenen tarifenin en az yüzde 50 fazlası uygulanacak. Söz konusu tesislerde, 1 Şubat 2012 tarihinden sonra doğan çocuklar için konaklama bedeli alınmayacak. Bunlar için yemek istenilmesi halinde yemek bedelinin yarısı alınacak. 1 Şubat 2009 ile 1 Şubat 2012 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) doğan çocuklar için ise (eğitim ve dinlenme tesislerinde yemek istenilip istenilmediğine bakılmaksızın) konaklama ve yemek bedelinin yarısı alınacak.
Kurum ve kuruluşların Tebliğ kapsamındaki tesislere ilişkin olarak 2015’te uygulayacakları tarife ve yararlanma bedelleri, kendi internet sitelerinde yer alacak ve daima güncel tutulacak.
Tebliğde belirtilmeyen hususlar hizmetin gereğine göre ilgili mevzuata aykırı olmamak üzere kurumlar tarafından belirlenecek
Genç Diyetisyenler Ekibi
destek@gencdiyetisyenler.com
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…